Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

КП «ЖЕО» Терешківської сільської ради інформує про намір зміни тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення з 1 серпня 2021 року по території сіл Терешки та Копили

Дата: 13.07.2021 16:22
Кількість переглядів: 1272

     Фото без опису                                

                                     Шановні мешканці громади!

        КП «ЖЕО» Терешківської сільської ради інформує Вас про намір зміни тарифів на послуги з водопостачання та водовідведення з 01 серпня 2021 року по території с. Терешки та с. Копили

Пропонується встановити тариф для населення:

• водопостачання – 13 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

• водовідведення – 19 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

Загальна вартість - 32 грн. (тридцять дві грн. 00 коп.)

Економічно обґрунтовані витрати складають:

• водопостачання – 26,78 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

• водовідведення – 37,92 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

Загальна вартість - 64,70 грн. (шістдесят чотири грн. 70 коп.)

Пропонується віднести до відшкодовування Терешківською сільською радою:

• водопостачання – 13,78 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

• водовідведення – 18,92 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

Загальна вартість відшкодування - 32,70 грн. (тридцять дві грн. 70 коп.)

Пропонується для юридичних осіб встановити тариф:

• водопостачання – 26,78 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

• водовідведення – 37,92 грн. / м³ в т. ч. ПДВ.

Загальна вартість - 64,70 грн. (шістдесят чотири грн. 70 коп.)

КП «ЖЕО» подало пропозицію на зміну тарифів по водопостачанню та водовідведенню, а Терешківська сільська рада виступила ініціатором встановлення єдиного тарифу для населення в сумі: водопостачання – 13 грн. / м³ в т. ч. ПДВ; водовідведення – 19 грн. / м³ в т. ч. ПДВ. Загальна вартість - 32 грн. з відшкодуванням різниці вартості тарифів для всіх мешканців сіл Терешки та Копили.

12 липня 2021 року відповідна пропозиція та розрахунки економічно обґрунтованих витрат на надання послуг з водопостачання та водовідведення подано на розгляд для прийняття відповідного рішення виконавчим комітетом Терешківської сільської ради.

Ознайомитись з поданими розрахунками та іншою інформацією споживачам можна на офіційному веб-сайті Терешківської сільської ради за посиланням: http://tereshkivska.gromada.org.ua/feedback/

та на Фейсбук-сторінці КП «ЖЕО» за посиланням: https://www.facebook.com/groups/274820437333504

Зауваження і пропозиції щодо зміни тарифів від фізичних та юридичних осіб приймаються на електронну адресу: [email protected]

Строк подання зауважень і пропозицій становить 7 днів з дня розміщення даного повідомлення та закінчується

о 17:00 год. «19» липня 2021 року

Пояснювальна записка КП ЖЕО  ТЕРЕШКІВСЬКОЇ СІЛЬСЬКОЇ РАДИ  щодо необхідності встановлення економічно обґрунтованих тарифів на  централізоване водопостачання та водовідведення

на 2021 рік

          Аналіз фактичних показників діяльності підприємства за 2019-2020 роки  свідчіть про необхідність встановлення в 2021 році економічно обґрунтованих тарифів на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення.

      Діючи тарифи  для підприємства буди встановлені  Рішенням 19 сесії сьомого скликання Терешківської  сільської ради  від 20.03.2020 року та введені в дію для бюджетних та інших організацій з 1 травня 2020 року і для населення диференційовано з 1 травня і 1 вересня минулого року.

 На сьогодні, діючі тарифи збиткові,  не   відшкодовують  експлуатаційних витрат на їх виробництво. Підприємство знаходиться у вкрай тяжкому фінансовому стані, відчуває постійний  дефіцит обігових коштів. Рівень відшкодування собівартості  середньозваженим тарифом  за 2020 рік склав послугах водопостачання  - 44%, водовідведення – 51 %.

Основні причини  необхідності встановлення економічно обґрунтованих тарифів  та короткий зміст планових витрат

     1. Фактичне зростання тарифу на електроенергію  в 2021 році на 20-40 % у порівнянні із врахованим в діючих тарифах на водопостачання та водовідведення. З березня  2021 року ціна   на транзит електроенергії ПрАТ "Комбінат  виробничих підприємств"  зросла у 8 разів.  

При розрахунку планових витрат на активну  електроенергію  застосовані тарифи   на транзит електроенергії  ПрАТ "Комбінат  виробничих підприємств"   з березня 2021 рок та тарифи на електроенергію постачальника універсальної послуги  для ІІ класу напруги (ТОВ "Полтаваенергозбут" (враховує розподіл) з 01.07.2021 року.

  Планові витрати на реактивну  електроенергію прийняті на рівні очікуваного її споживання в 2021 році  у натуральному виразі (кВар.-год.) та вартісному виразі (тис.грн.)

 До ціни на електроенергію   застосований коефіцієнт  прогнозної ціни виробників промислової продукції на 2021 рік  згідно до вимог  п.9  Постанови ПКМУ  від 1 червня 2011 р. № 869

 

2. За період з 2020-2021 роки  збільшився прожитковий мінімум для працездатних громадян  на 18 %. Встановлена законодавством мінімальна заробітна плата  зросла на 20% у порівнянні із врахованою у діючих тарифах.  Також  відбулися зміни та доповнення до Галузевої угоди щодо підвищення галузевого коефіцієнту до заробітної плати на 13 % ( 3 1,6 до 1,8). Все це безпосередньо вплине на збільшення витрат на оплату праці в плановому періоді, відповідно і ЄСВ.

На 2021 рік середньомісячна заробітна плата працівника підприємств  планується у розмірі – 10225 грн./міс., що на 18,7 % менше  середньомісячної заробітної плати  працюючих по Полтавській області в травні 2021 року.

 

3. В зв'язку із критичним станом  мереж  підприємства,  існує необхідність врахувати до тарифів підприємства   витрати на послуги із гідродинамічного очищення каналізаційних мереж  та КНС. на суму 108 тис.грн. без ПДВ. Під час роботи гідродинамічної установки відбувається руйнування різного роду відкладень з одночасним їх видаленням з труби за допомогою струменів води, які подаються установкою із спеціальними насадками для різних видів засмічення. Виконання зазначених робіт  видалить мулові нашарування   на стінках каналізаційних  мереж та приймальних відділеннях КНС що дозволить подовжити строк експлуатації  обладнання та мереж і  забезпечити сталу роботу в  заданому технологічному режимі.

 Витрати на  поточний ремонт власними силами підприємства ( матеріали,запчастини)  основних виробничих об'єктів, основних фондів адмінстративного призначення та об'єктів допоміжного  виробництва  плануються  в межах фактичних  за 2019-2020 роки.

3. Програмне забезпечення яким користується підприємство морально застаріле і потребує оновлення. Підприємству потрібно  придбати  потужне  комп'ютерне обладнання що дозволить за  своїми технічними параметрами  впровадити сучасне  програмне забезпечення " Універсал".  Введення в роботу такого програмного забезпечення дозволить вести єдину базу бухгалтерської звітності та бази абонентів,як наслідок,  підвищити якість обслуговування абонентів.

 КП ЖЕО погоджено договір  з підрядниками на  послуги по введенню програми та формування бази даних на суму 60 тис.грн. (планується впровадити в ІІ півріччі 2021 року).

 

4.  Витрати на  послуги банків за збір платежів  із споживачів плануються до врахування  до тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення в повному обсязі  що призведе до зростання  тарифів на зазначені послуги. Згідно вимог Порядку формування тарифів….. Постанова № 869 від 01.06.2011 року до витрат на централізоване водопостачання та водовідведення  не повинні враховуватися  витрати, що  включені до плати за  абонентське обслуговування споживачів. Наразі станом на 20.06.2021 року споживачі послуг з водопостачання та водовідведення не визначилися з формою договірних відносин відповідно до  ЗУ "Про житлово-комунальне господарство", типова форма публічного договору  на  надання зазначених послуг перебуває у розробці Мінрегіону.  Тому  станом на сьогодні витрати  за послуги банків за збір платежів з населення  враховані до тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення у порівнянні  з діючими тарифами,  до яких врахована лише частка таких витрат у відповідності до вимог законодавства діючого на час подання тарифів на 2020 рік. У разі прийняття  відповідного  законодавства в 2021 році, витрати на послуги банків за збір платежів  із споживачів будуть виключені із тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення та враховані до  плати за абонентське обслуговування.

 

5. Витрати на податки зросли у порівнянні із врахованими у діючих тарифах через зростання податку на надра  внаслідок змін до Податкового кодексу  (ЗУ від 16.01.2020 року № 466-ХІ) якими змінений коефіцієнт з 0,7 до 0,95.

 

6.   Витрати на  спецвзуття,  спец одяг через обмеженість у фінансових ресурсах, що викликана дією збиткових тарифів та  зростанням цін на  МШП, підприємство придбавало їх у меншій кількості, ніж була потреба  у них згідно до норм.  Планові витрати  на  спецвзуття,  спец одяг, мило враховані до тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення відповідно до   норм, що визначені діючим законодавством з охорони праці та колективним договором підприємства.

 

7. Також відбулося зростання  цін на спецхарчування робітників шкідливих професій ( молоко), папір, канцелярські товари, бланки,  та інші дрібні виробничі послуги сторонніх підприємств, які необхідні  КП ЖЕО для стабільного функціонування.

Планові витрати на 2021 рік формувалися згідно  Порядку формування тарифів (Постанова КМУ від  1 червня 2011 р. № 869) .

          На 2021 рік планові обсяги реалізації послуг з централізованого водопостачання та водовідведення  майже на рівні   фактичних за 2020 та очікуваних за 2021 рік з тенденцією до  скорочення втрат води. В  порівнянні  із врахованими обсягами в діючих тарифах, спостерігається значний спад  обсягів реалізації послуг через  проведений аудит методу формування обсягів та внаслідок встановлення  абонентами лічильників води. Через зазначені причини відповідно і тарифи  на послуги збільшились.

До планових тарифів  враховані витрати у мінімальному розмірі, що дозволить відшкодовувати лише першочергові потреби підприємства,  без резервного капіталу на розвиток підприємства, без прибутку.

За розрахунками підприємства рівень планових тарифів на 2021 рік   складе:

 - 26,78  грн./м3 з ПДВ на централізоване водопостачання;

 - 37,92 грн./м3 з ПДВ на централізоване водовідведення.

     При цьому  лише  першочергові обов’язкові платежі, а саме: витрати на електроенергію, заробітну платню, ЄСВ, ремонт, паливо та податки в своїй сукупності складають 97,7 % зазначеного  планового тарифу на водопостачання та 96,5 % тарифу на водовідведення. 

         Встановлення таких тарифів - значне фінансове навантаження  на споживачів, особливо в умовах зниження платоспроможності через карантин.  Але доведення тарифів  до економічно обґрунтованого рівня  вкрай важливо для КП ЖЕО, це дозволить покращити діяльність комунального підприємства, призупинити відтік кваліфікованих кадрів з підприємства, поліпшити якість надання  послуг.

  Начальник КП ЖЕО                                                      Макаренко  О. М.

 

Розрахунок водопостачання (1)

Розрахунок водопостачання (2)

Розрахунок водовідведення (1)

Розрахунок водовідведення (2)

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь