Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Протокол № 5 засідання Робочої групи з розробки Стратегії розвитку Терешківської територіальної громади

Дата: 13.12.2021 11:27
Кількість переглядів: 407

Протокол № 5

засідання Робочої групи з розробки Стратегії розвитку

Терешківської територіальної громади

 

Дата проведення: 10 грудня 2021 року

Час проведення: 09.30 год.

Місце проведення: приміщення Терешківського ліцею

 

Головуючий:             Віталій Турпітько - голова Терешківської сільської ради.

Секретар: Павло Мацюцький - начальник відділу розвитку територій Терешківської сільської ради

 

Присутні 19 осіб:

 

Кулага

Валерій Олександрович

-

заступник сільського голови з питань діяльності виконавчих органів

 

Кожем’як

Роман Вікторович

 

-

секретар сільської ради

Абрамов

Денис Анатолійович

 

-

експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE

Кошелюк

Мирослав Євгенович

 

-

експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE

Кузнєцова

Олена Олександрівна

 

-

начальник відділу організації надання адміністративних послуг Виконавчого комітету сільської ради

Кудря

Світлана Олексіївна

 

-

інспектор загального відділу

Виконавчого комітету сільської ради

Приходько

Надія Володимирівна

 

-

начальник Відділу містобудування та архітектури

Виконавчого комітету сільської ради

Кармазіна

Анна Валеріївна

 

-

спеціаліст Фінансового відділу сільської ради

Ващенко

Віталій Олексійович

 

-

провідний спеціаліст Фінансового відділу сільської ради

Шевченко

Лариса Володимирівна

 

-

начальник відділу культури, молоді, спорту і туризму Виконавчого комітету сільської ради, депутат сільської ради

Авраменко

Юлія Іванівна

-

в.о. директора КЗ «Центр розвитку культури, дозвілля, туризму, спорту та молодіжної політики» Терешківської сільської ради

 

Григорович

Марина Олександрівна

 

-

директор КЗ «Центр дитячої та юнацької творчості»

Терешківської сільської ради

Даценко

Юлія Павлівна

 

-

директор Полтавського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг)

Кравченко

Дмитро Миколайович

 

-

заступник директора з навчально-виховної роботи Терешківського ліцею

Кривенко

Світлана Іванівна

 

-

директор КУ «Інклюзивно-ресурсний центр»

Терешківської сільської ради

Макаренко

Олександр Михайлович

 

-

начальник КП «Житлово-експлуатаційна організація» Терешківської сільської ради

Набок

Віталій Олексійович

-

аналітик Аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації», засновник ГО «Клуб активних риболовів природоохоронців»

Порядок денний:

1. Про актуальний стан розробки Стратегії розвитку Терешківської громади

2. Формулювання прогнозів та сценаріїв розвитку

3. Формулювання проекту стратегічного бачення

4. Визначення стратегічних, оперативних цілей та завдань Стратегії

5. Подальші кроки зі стратегічного планування розвитку Терешківської громади

 

 

СЛУХАЛИ:

 

1. Голову Терешківської сільської ради Віталія Турпітько, який привітав членів Робочої групи та подякував представникам Проєкту DECIDE за підтримку громади.

Експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE Денис Абрамов привітав Робочу групу та проінформував про порядок денний засідання робочої групи та орієнтовний план-графік наступних засідань робочої групи.

Експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE Мирослав Кошелюк зазначив на необхідності врахування екологічних норм та доцільності проходження проектом Стратегії екологічної оцінки.

Денис Абрамов проінформував щодо механізму та орієнтовних термінів проходження проектом Стратегії екологічної оцінки, взаємодії в цьому питанні з профільними департаментами облдержадміністрації (екології, охорони здоров’я), Міндовкілля, та проведення громадських слухань.

Далі члени робочої групи обговорили актуальний стан розробки Стратегії розвитку Терешківської громади.

 

2. Денис Абрамов зазначив на необхідності вибору типу Стратегії відповідно до проведеного раніше SWOT-аналіз громади.

Тип Стратегії вибирається в конкретних історичних і політичних умовах та визначається станом соціально-економічного розвитку громади. Оптимальний тип стратегії розвитку - змішаний, з використанням порівняльних переваг, творчим прийняттям викликів та одночасним блокуванням ризиків.

Сільський голова Віталій Турпітько зазначив, що активність громади в розвитку її потенціалу (створення Індустріальних парків, історико-туристичних маршрутів, аудит комунального майна та земель) найбільше відповідає Агресивно-наступальний тип.

Дмитро Кравченко, заступник директора з навчально-виховної роботи Терешківського ліцею, зазначив що тип Стратегії, враховуючи баланс слабких і сильних сторін може бути змішаним, а саме Агресивно-динамічним.

Далі члени робочої групи визначилися, що основним сценарієм розвитку громади є модернізаційний, а саме використання можливостей в умовах суспільно-економічного розвитку країни (ефективна взаємодія з депутатами Верховної та обласної ради, участь у державних субвенціях, ДФРР, проектах МТД, міжнародна співпраця, використання механізмів ММС).

 

3. Далі члени робочої групи обговорили проект стратегічного бачення громади, зокрема в частині можливості залучення іноземних інвесторів.

Визначились, що Терешківська громада є центром економічного зростання поруч з містом обласного значення Полтавою. Громада унікальний природний потенціал якої відноситься до Смарагдової мережі. Громада з глибокими історичними коренями, яка шанує і береже свою історичну та культурну спадщину та прагне до зростання рівня життя мешканців і розвитку людського потенціалу.

 

4. Після цього, експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE Денис Абрамов, презентував робочій групі проект стратегічних, оперативних цілей та завдань Стратегії.

Зокрема стратегічними цілями громади на 202-2027 роки будуть:

1) Створення сильної та згуртованої громади з ефективною системою управління;

2) Формування полюсу економічного росту поруч з м. Полтава;

3) Розвиток і збереження природних ресурсів як унікальної переваги громади;

4) Формування і розвиток людського потенціалу.

Визначеним стратегічним цілям відповідають оперативні цілі з відповідними завданнями. До кожного завдання має бути підготовлено проект розвитку, направлений на реалізацію Стратегії громади.

Далі члени робочої групи обговорили оперативні цілі та завдання, що їм відповідають.

Сільський голова Віталій Турпітько зазначив, що Статут громади - це основа всього, зокрема й визнання громади міжнародними партнерами.

Заступник сільського голови Валерій Кулага, зазначив на доцільності розробки також статутів сіл громади.

Експерт зі стратегічного планування Проєкту DECIDE Мирослав Кошелюк відмітив, що завдяки реалізації цієї ідеї, громада відбувається як об’єднання.

Павло Мацюцький, начальник відділу розвитку територій, запропонував доповнити завдання з Розвитку системи надання адміністративних послуг на основі ІТ-рішень, зокрема доповнити його розвитком публічних послуг (медичні, освітні, культурні, комунальні).

Віталій Набок, аналітик Аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації», засновник ГО «Клуб активних риболовів природоохоронців», зазначив, що з метою аналізу відкритих даних, необхідно забезпечити їх доступність на сайті громади, а саме сформувати банк відкритих даних та оприлюднити їх сайті (Розділ «Відкриті дані OPENDATA»).

Заступник сільського голови Валерій Кулага, зазначив на доцільності створення консультативно-дорадчих органів (Молодіжна рада, Громадська рада) та налагодженні співпраці з Асоціаціями, міжнародними партнерами та налагодження зв’язків з громадами інших країн.

Павло Мацюцький, начальник відділу розвитку територій, запропонував звернутися до Посольства України в Канаді з проханням сприяти у пошуку громади з Канади, яка стане нам громадою-побратимом.

Сільський голова Віталій Турпітько, розповів про роботу направлену на створення
на території громади Індустріального парку та Науково-індустріального парку. На наголосив, що з метою реалізації таких намірів громада сприяє в здобутті мешканцями громади навиків у технологічних робітничих професіях та створює з цією метою необхідне середовище розвитку, зокрема молодіжно-ветеранський хаб з бізнес направленням та сприяє підготовці шкільними закладами учнів з профорієнтацією вищевказаних напрямків.

Віталій Ващенко, провідний спеціаліст Фінансового відділу сільської ради, зазначив, що з метою підвищення освітнього рівня і кваліфікації людських ресурсів необхідно реалізовувати заходи з підвищення рівня цифрової грамотності.

Віталій Набок, аналітик Аналітичного центру «Інститут аналітики та адвокації», засновник ГО «Клуб активних риболовів природоохоронців», зазначив, що з метою збереження природних ресурсів як унікальної переваги громади необхідно сприяти переходу комунальними підприємствами та організаціями на відновлювальні джерела енергії.

Сільський голова Віталій Турпітько, зазначив на необхідності розробки та впровадження програми «Безпечна громада» та інформував про створення Безпекового центру громади, що включає в себе поліцейську станцію та пожежну частину.

Вищевказані пропозиції членів робочої групи були доповнені до завдань направлених на реалізацію стратегічних цілей громади (таблиця додається).

 

5. Для реалізації всіх визначених завдань, відповідальними виконавцями (профільні відділи сільської ради та її Виконавчого комітету, комунальні підприємства, установи, заклади) мають бути розроблені технічні завдання з описом проблеми на вирішення якої направлено реалізацію проекту, орієнтовну вартість проекту та період його реалізації (форма технічного завдання додається).

Разом з тим, у зв’язку з поданням технічних завдань, оперативні цілі та завдання можуть уточнюватись.

Для забезпечення можливості всіх представників громади (юридичних та фізичних осіб) сформувати операційну частину Стратегії громади, необхідно оголосити збір ідей проєктів до Стратегії розвитку громади.

 

За результатами розгляду питань порядку денного Робоча група

ВИРІШИЛА:

1. Членам робочої групи, профільним відділам сільської ради та її Виконавчого комітету, комунальним підприємствам, установам, закладам сільської ради надати на електронну адресу Відділу розвитку територій Виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області [email protected]

до 14.12.2021 включно пропозиції (зауваження) до проекту оперативних цілей та завдань направлених на реалізацію Стратегії розвитку громади на 2022-2027 роки (додаються);

до 20.01.2022 включно розроблені технічні завдання, в частині що стосується (форма технічного завдання додається).

2. Виконавчому комітету Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області до 16.12.2021 включно, оприлюднити на сайті та соціальних мережах громади оголошення про збір ідей проєктів до Стратегії розвитку Терешківської територіальної громади на 2022-2027 роки з шаблоном технічного завдання та переліком завдань Стратегії.

3. Провести шосте засідання Робочої групи, орієнтовно в кінці січня - початку лютого 2022 року, з урахуванням діючих на той час карантинних вимог.

 

 

 

Сільський голова

Терешківської сільської ради,

голова робочої групи                                                                                     В.П. Турпітько

 

 

Протокол вів:

Начальник відділу розвитку

територій Виконавчого комітету

Терешківської сільської ради,

секретар робочої групи                                                                                 П.І. Мацюцький

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь