Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Проєкт правил благоустрою території населених пунктів Терешківської сільської ради

Дата: 01.08.2022 14:57
Кількість переглядів: 1787

 

 

ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням _____ сесії Терешківської

сільської ради _________ скликання                                                                                    від   ___.___.20___ року

 

 

ПРОЕКТ ПРАВИЛ

благоустрою території населених пунктів

Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області

 

ЗМІСТ

Номер статті

Назва статті

 

 

Стаття 1.

Визначення сфери дії Правил  та учасників правовідносин у цій сфері

Стаття 2.

Визначення термінів

Стаття 3.

Забезпечення державних, громадських та приватних інтересів, відкритості та доступності Правил

Стаття 4.

Участь громадян, громадських організацій у виконанні Правил

Стаття 5.

Порядок громадського обговорення проекту Правил

Стаття 6.

Порядок внесення змін до Правил

Стаття 7.

Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

Стаття 8.

Заходи з реалізації проекту благоустрою території  населеного пункту

Стаття 9.

Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій

Стаття 10.

Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою загального користування

Стаття 11.

Вимоги до утримання будівель і споруд інженерного захисту територій

Стаття 12.

Вимоги до санітарного очищення територій

Стаття 13.

Розміри меж прилеглої до підприємств, установ та організацій територій у числовому значенні

Стаття 14.

Права та обов’язки суб’єктів у сфері благоустрою

Стаття 15.

Загальні вимоги до благоустрою

Стаття 16.

Вимоги до утримання жилих, промислових, культурно-побутових та інших споруд

Стаття 17.

Вимоги до утримання тварин

Стаття 18.

Вимоги до утримання і прибирання територій підприємств, організацій, вулиць і дворів

Стаття 19.

Вимоги до проведення земельних робіт

Стаття 20.

Дозвіл на порушення об’єктів благоустрою

Стаття 21.

Вимоги до утримання пляжів та інших місць відпочинку населення

Стаття 22.

Вимоги до утримання кладовищ

Стаття 23.

Утримання вулично-дорожньої мережі

Стаття 24.

Утримання місць стоянки транспортних засобів

Стаття 25.

Освітлення територій будівель

Стаття 26.

Дотримання тиші в громадських місцях населених пунктів сільської ради

Стаття 27.

Проведення масових заходів

Стаття 28.

Утримання тимчасових споруд

Стаття 29.

Демонтаж тимчасових споруд, встановлених без відповідного дозволу

Стаття 30.

Розміщення зовнішньої реклами

Стаття 31.

Перелік установлених законом обмежень (обтяжень) на використаття земельних ділянок об’єктів благоустрою

Стаття 32.

Здійснення контролю за виконанням Правил

Стаття 33.

Встановлена законом відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення Правил

Стаття 34.

Перелік законодавчих та нормативно-правових актів, на основі яких діють Правила

 

Стаття 1. Визначення сфери дії Правил  та учасників правовідносин у цій сфері

Правила благоустрою території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області (далі Правила) – нормативно-правовий акт, яким встановлено порядок комплексного виконання робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращання мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області з метою її раціонального  використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

Правила є обов’язковими для виконання органами державної влади та органами місцевого самоврядування, підприємствами, організаціями, установами незалежно від їх відомчого підпорядкування та формами власності, органами самоорганізації населення, а також громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства.

Дія цих правил поширюється на правовідносини, що вникають у сфері благоустрою населених пунктів громади і спрямовується на створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, збереження і охорону навколишнього природного середовища, забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення.

           Управління у сфері благоустрою здійснює виконавчий комітет Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

         Рішення сесії Терешківської сільської ради щодо благоустрою  є обов’язковим для виконання розміщеними на території Терешківської сільської ради підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

         Благоустрій здійснюється в обов’язковому порядку на всій території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Правила регулюють та встановлюють єдині вимоги та відповідальність суб’єктів у сфері благоустрою на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Правила та перелік порушень, за які настає адміністративна відповідальність за шкоду заподіяну благоустрою населених пунктів, санітарного стану та природному середовищу, регулюють та встановлюють єдині вимоги та відповідальність суб’єктів у сфері благоустрою згідно ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення на території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Стаття 2. Визначення термінів

У цих Правилах терміни вживаються в такому значенні:

Автомобільна дорога - лінійний комплекс інженерних споруд, призначений для безперервного безпечного та зручного руху транспортних засобів.

Антипаркувальний засіб технічний засіб, призначений для перешкоджання наїзду транспортних засобів на тротуари, газони, площі, пішохідні доріжки, заїзду на площі.

Балансоутримувач - власник або особа, яка за договором або відповідним актом утримує об’єкти або елементи благоустрою, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів та утримання.

Бездоглядні тварини – собаки, коти та інші тварини незалежно від породи, в тому числі й ті, що мають ошийники з номерними знаками і намордники, які знаходяться без власника у громадських містах.

Благоустрій населених пунктів сільської ради – комплекс робіт з інженерного захисту, розчищення, осушення та озеленення території, а також соціально-економічних, організаційно-правових та екологічних заходів з покращення мікроклімату, санітарного очищення, зниження рівня шуму та інше, що здійснюються на території населених пунктівз метою її раціонального використання, належного утримання та охорони, створення умов щодо захисту і  відновлення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля.

Велопарковка, велостоянка – спеціально обладнаний майданчик (не захищений від атмосферних дій), на якому встановлено одну чи декілька велостійок і, як правило, призначений для тимчасового зберігання велосипедів.

Відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворюються у процесі людської діяльності і не мають подальшого використання за місцем утворення чи виявлення та яких їх власник повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення.

Відновна вартість зелених насаджень - це вартість, яка визначає їхню цінність, включаючи витрати на відновлення.

Власники земельних ділянок – це громадяни та юридичні особи, які мають документ на право власності на земельну ділянку.

Вулиця - автомобільна дорога, призначена для руху транспорту і пішоходів, прокладання наземних і підземних інженерних мереж  у межах населеного пункту.

Вивіска – це елемент благоустрою населених пунктів сільської ради, який використовується для розміщення  фірмового (комерційного) найменування особи, її власного товарного знаку для товарів та послуг, інформації про характер її діяльності, призначеної для доведення до відома споживачів. Повинні розташовуватись на фасадах будинків у вигляді стаціонарних конструкцій.

Вказівник – це елемент благоустрою населених пунктів сільської ради, який використовується для розміщення незмінної інформації щодо розміщення об'єкту. Вказівником можуть бути окремо встановлена стаціонарна конструкція.

Вулично-дорожня мережа - призначена для руху транспортних засобів і пішоходів мережа вулиць, доріг загального користування, внутрішньо квартальних та інших проїздів, тротуарів, пішохідних і велосипедних доріжок, а також майдани, площі, вуличні автомобільні стоянки з інженерними та допоміжними спорудами, технічними засобами організації дорожнього руху.

Газон – певна ділянка однорідної території зі штучним дерновим покривом, який створюється посівом і вирощуванням дерноутворювальних трав (переважно багаторічних) для декоративних, спортивних, ґрунтозахисних або інших цілей.

Гараж збірно-розбірний металевий – тимчасова одноповерхова споруда для зберігання транспортних засобів з терміном експлуатації, встановленим правовстановлюючим документом, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Демонтаж – комплекс заходів, які передбачають відокремлення рухомого майна від місця його розташування, розбирання на окремі частини рухомого майна, зняття його з місця установки та транспортування до місця його подальшого зберігання.

Заходи з благоустрою населених пунктів сільської ради – роботи щодо відновлення, належного утримання та раціонального використання територій, охорони та організації упорядкування об’єктів благоустрою з урахуванням особливостей їх використання.

Зелені насадження – деревна, чагарникова, квіткова та трав’яна рослинність природного і штучного походження на визначеній території населених пунктів сільської ради:

а) зелені насадження спеціального призначення – насадження транспортних магістралей і вулиць; на ділянках санітарно-захисних зон довкола промислових підприємств; виставок, кладовищ, ліній електропередачі високої напруги; лісомеліоративні, водоохоронні, вітрозахисні, протиерозійні, насадження розсадників, пришляхові насадження.

Земляні роботи – це комплекс робіт, пов`язаних з розриттям та переміщенням грунту при будівництві та ремонті різного призначення, підземних і наземних інженерних мереж і комунікацій.

Зовнішнє освітлення ? освітлення вулично-дорожньої мережі, житлових кварталів та масивів, парків, територій будь-яких інших об’єктів через або за допомогою перетворення електричної енергії у світлову.

Квітник – ділянка геометричної або довільної форми з посадженими одно, дво- або багаторічними квітковими рослинами.

Клумба – квітник правильної геометричної форми у вигляді кола, квадрата, прямокутника, овалу, трикутника тощо.

Користувач – особа, яка отримала від власника або розпорядника об’єкта, право на його використання протягом певного періоду і на умовах, встановлених власником-розпорядником або власником-володільцем.

Користувачі земельних ділянок – громадяни та юридичні особи, які взяли земельні ділянки в довгострокову оренду або користування ними.

Конструкції - пересувні та стаціонарні конструкції (світлові та несвітлові, наземні та не наземні (повітряні), плоскі та об'ємні стенди, щити, панно, транспаранти, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, складні просторові конструкції, тощо), проекційні, лазерні та інші технічні засоби, та інші технічні засоби постійного та тимчасового територіального розташування, які використовуються для розміщення зовнішньої реклами або інформації щодо розміщення об’єкту.

Лісопарк (буферний парк) – лісовий масив з елементами паркового благоустрою для масового відпочинку населення.

Мала архітектурна форма – елемент декоративного чи іншого оснащення об’єкта благоустрою, до якого відносяться:

- альтанки, павільйони, навіси;

- паркові арки (аркади) і колони (колонади);

- вуличні вази, вазони і амфори;

- декоративна та ігрова скульптура;

- вуличні меблі (лавки, лави, столи);

- сходи, балюстради;

- паркові містки;

- огорожі, ворота, грати;

- інформаційні стенди, дошки, вивіски;

- інші елементи благоустрою, визначені законодавством.

Об’єкти зовнішнього освітлення ? електричне і допоміжне обладнання та електромережі (у тому числі лінії електропередачі, апаратура диспетчерського зв’язку, автоматика та телемеханіка), що забезпечують належне функціонування згідно з державними стандартами, технічними умовами та нормами вуличного, об’єктного та архітектурно-декоративного освітлення.

Обмежуючий пристрій – технічний засіб призначений для перешкоджання в’їзду транспортних засобів на місце (місця) стоянки транспортного засобу (засобів).

Пандус -  прямокутна або криволінійна в плані полога похила доріжка, яка з'єднує дві різновисоких горизонтальних поверхні, зазвичай для забезпечення переміщення колісних транспортних засобів та мало мобільних груп населення з однієї на іншу.

Паспорт прив’язки тимчасової споруди для провадження підприємницької діяльності комплект документів, якими визначено місце встановлення об’єкта на топографо-геодезичній основі М1:500, схему благоустрою прилеглої території на підставі графічних матеріалів, виконаних сертифікованим архітектором.

Пошкодження зелених насаджень надання шкоди кореневій системі, стовбуру, кроні, гілкам деревно-чагарникових порід, а також газонам, квітникам, яка не припинила їх росту.

Прибирання об’єктів благоустрою ? захід санітарного очищення, що передбачає регулярне збирання та перевезення в установлені місця побутових відходів, видалення вуличного змету, листя, гілля, снігу, льоду тощо.

Прибудинкова територія - територія навколо багатоквартирного будинку, будинків приватного сектору, визначена на підставі відповідної містобудівної та землевпорядної документації в межах відповідної земельної ділянки, на якій розташовані будинки і належні до нього будівлі і споруди, та яка необхідна для обслуговування житлових будинків і забезпечення задоволення житлових, соціальних і побутових потреб власників (співвласників) та наймачив (орендарів) квартир, а також нежитлових приміщень.

Прилегла територія – розташована поряд із власним або орендованим об’єктом (земельною ділянкою, будинком з прибудинковою територією або їх частинами, спорудою, будівельним майданчиком, об’єктом торгівлі або послуг тощо) територія, яку власник (балансоутримувач), орендатор та інші користувачі об’єкта повинні утримувати в належному стані.

Проїжджа частина - частина автомобільної дороги, безпосередньо призначена для руху транспортних засобів.

Рекреаційна зона – спеціально виділена генеральним планом організована територія сільської ради і зеленій зоні, призначена для відпочинку населення.

Рекламні засоби (з обладнанням) - це елементи благоустрою населених пунктів сільської ради, які використовуються для розміщення зовнішньої реклами. До рекламних засобів (спеціальних конструкцій) відносяться тимчасові та стаціонарні рекламні засоби (світлові та несвітлові, наземні та неназемні, плоскі та об'ємні стенди, щити, панно, транспаранти, таблички, короби, механічні, динамічні, електронні табло, екрани, панелі, тощо). До обладнання зовнішньої реклами відносяться опори, блоки тощо.

Санітарна очистка території населених пунктів сільської ради ? комплекс планувальних, організаційних, санітарно-технічних та господарських заходів щодо збирання, зберігання, перевезення, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження і захоронення побутових відходів, включаючи небезпечні відходи у їх складі, що утворились, а також прибирання об’єктів благоустрою з метою запобігання шкідливому впливу факторів середовища життєдіяльності на життя і здоров’я людини та майбутніх поколінь.

Стаціонарна тимчасова споруда -  споруда, яка має закрите приміщення для тимчасового перебування людей і по зовнішньому контуру площу до 30 кв. м та не має фундаменту.

Схема санітарного очищення - документ, у якому містяться графічні та текстові матеріали щодо черговості здійснення заходів та обсягів робіт з санітарного очищення, систем і методів збирання, зберігання, перевезення, оброблення (перероблення), утилізації, видалення, знешкодження і захоронення побутових відходів, необхідної кількості сміттєвозів, механізмів, устаткування та інвентарю.

Територія ? сукупність земельних ділянок, які використовуються для розміщення об’єктів благоустрою населених пунктів: парків, скверів, бульварів, вулиць, провулків, узвозів, проїздів, шляхів, площ, майданів, набережних, прибудинкових територій, пляжів, кладовищ, рекреаційних, оздоровчих, навчальних, спортивних, історико-культурних об’єктів, об’єктів промисловості, комунально-складських та інших об’єктів у межах населеного пункту.

Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (далі - ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.

Утримання зелених насаджень – дотримання режиму їх використання з проведенням агротехнічних заходів, що сприяють нормальному ростові.

Утримання в належному стані території – використання її за призначенням відповідно до генерального плану населеного пункту, іншої містобудівної документації, правил благоустрою та забезпечення чистоти і порядку в місті, а також санітарне очищення території, її озеленення, збереження та відновлення об`єктів благоустрою.

Фасад будинку (споруди) – зовнішня сторона будинку (споруди) зі всіма елементами від покрівлі до мощення, виявляє її художню виразність, силует, пропорції. Складовими частинами фасаду є віконні і дверні отвори, стіни, перемички, дашки, навіси, портали, зовнішні сходи, арки, вітрини та інше.

Червоні лінії - визначені в містобудівній документації відносно пунктів геодезичної мережі межі існуючих та запроектованих вулиць, доріг, майданів, які відмежовують території мікрорайонів, кварталів та території іншого призначення.

Інші терміни у цих Правилах вживаються в значенні, що визначені діючим законодавством України.

Стаття 3. Забезпечення державних, громадських та приватних інтересів, відкритості та доступності Правил

3.1. Об’єкти благоустрою населених пунктів повинні використовуватись та утримуватись відповідно до вимог Закону України «Про благоустрій населених пунктів», діючих архітектурно-будівельних та санітарних правил та інших законодавчих актів у сфері благоустрою.

Правила забезпечують єдність державних та приватних інтересів по утриманню території населених пунктів у належному стані, її санітарному очищенню, забезпеченню об’єктів загального користування, природних ландшафтів, комплексів і об’єктів, а також по раціональному використанню інженерних споруд, забезпеченню їх безперебійного функціонування.

Виконання Правил суб’єктами благоустрою забезпечує створення сприятливого для життєдіяльності людини довкілля, збереження і охорону навколишнього середовища, забезпечує санітарне та епідеміологічне благополуччя мешканців Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

Терешківська сільська рада повинна оприлюднити та організувати відкритість та доступність Правил.

Кожен громадянин Терешківської сільської ради має право на вільний доступ до Правил, на участь в обговоренні проекту Правил, внесення до них змін та на участь у розробці і здійсненні заходів з благоустрою території громади.

Внесення змін до Правил здійснюється сесією Терешківської сільської ради у встановленому законодавством порядку.

При внесенні змін до Правил зберігаються вимоги щодо їх громадського обговорення і розгляду пропозицій та зауважень до них.

Правила слід опублікувати на офіційному веб-сайті Терешківської громади Полтавського району Полтавської області, https//tereshkivska.gromada.org.ua/.

3.2.Роз’яснення змісту Правил покладається на інспектора відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища  виконавчого комітету Терешківської сільської ради в межах повноважень.

Стаття 4. Участь громадян, громадських організацій у виконанні Правил

4.1.Громадяни, громадські організації мають право брати участь у виконанні Правил шляхом реалізації своїх прав та обов'язків у сфері благоустрою, передбачених законодавством, та контролі за їх виконанням, а також надавати пропозиції щодо внесення змін до цих Правил.

4.2.Співробітництво громадських об'єднань, професійних спілок, релігійних організацій тощо у сфері благоустрою населених пунктів полягає у спільній участі в діях щодо запобігання порушенням існуючого благоустрою населених пунктів, реагуванні на факти таких порушень, виявленні порушень вимог нормативно-правових актів у сфері благоустрою населених пунктів, організації надання з боку державних та міжнародних організацій та фондів технічної, фінансової, консультативної і гуманітарної допомоги населенню, яке потерпіло внаслідок порушень існуючого благоустрою території населених пунктів.

Стаття 5. Порядок громадського обговорення проекту Правил

5.1.Для громадського обговорення проект цих Правил опубліковується на офіційному веб-сайті Терешківської громади Полтавського району Полтавської області, https//tereshkivska.gromada.org.ua/ та обговорюється на громадських слуханнях, які організовує виконавчий комітет Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

5.2. Виконавчий комітет Терешківської сільської ради не пізніше одного місяця після публікації проекту цих Правил організовує проведення громадських слухань з визначенням місця, дати, часу, учасників, запрошених представників громадських організацій, засобів масової інформації, керівників структурних підрозділів виконавчого комітету Терешківської сільської ради та комунальних підприємств, установ і організацій, органів самоорганізації населення.

5.3.За результатами громадського обговорення проекту цих Правил складається протокол, зміст якого враховується при доопрацюванні проекту цих Правил перед поданням цих Правил на затвердження сесії Терешківської сільської ради.

Стаття 6. Порядок внесення змін до Правил

6.1.Внесення змін до цих Правил здійснюється рішеннями сесії  Терешківської сільської ради у встановленому законодавством порядку.

6.2.Під час внесення змін до Правил зберігаються вимоги щодо їх громадського обговорення і розгляду пропозицій та зауважень до них.

Стаття 7. Порядок здійснення благоустрою та утримання територій об’єктів благоустрою

7.1. Комплексний благоустрій:

7.1.1.Комплексним благоустроєм вважається проведення на визначеній території населеного пункту (мікрорайон, квартал, парк, бульвар, вулиця, провулок, узвіз тощо) комплексу робіт з улаштування (відновлення) покриття доріг і тротуарів, обладнання пристроями для безпеки руху, озеленення, забезпечення зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами, встановлення малих архітектурних форм, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення інженерно-технічного і санітарного стану території, покращання її естетичного вигляду.

        7.1.2.Проектування, будівництво та реконструкція об'єктів комплексного благоустрою здійснюються на основі генерального плану населеного пункту, комплексних транспортних схем та схем організації дорожнього руху, детальних планів територій, планів червоних ліній з урахуванням природно-кліматичних умов і містобудівних особливостей населеного пункту, експлуатаційних, протипожежних, екологічних та санітарних норм і правил, умов безпеки руху транспорту та пішоходів, етапності будівництва, реконструкції і капітального ремонту.

        7.1.3.Прийняття в експлуатацію об'єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту будівель чи споруд без проведення комплексного благоустрою відповідної території забороняється.

        7.1.4.Роботи з комплексного благоустрою територій, розташованих над інженерними мережами та комунікаціями, виконуються з дотриманням умов та нормативів щодо їх безпечної експлуатації.

 7.2.До об'єктів благоустрою населених пунктів сільської ради належать:

 7.2.1. території загального користування:

а) парки (лісопарки, парки культури та відпочинку, парки - пам'ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, та інші), рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики;

б) пам'ятки культурної та історичної спадщини;

в) вулиці, дороги, провулки, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки;

г) пляжі;

д) кладовища;

е) інші території загального користування;

2) прибудинкові території;

3) території будівель та споруд інженерного захисту територій;

4) території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

7.3.До об'єктів благоустрою можуть належати також інші території в межах населеного пункту.

7.4.Елементами (частинами) об’єктів благоустрою населених пунктів є:

7.4.1.покриття площ, вулиць, доріг, проїздів, алей, бульварів, тротуарів, пішохідних зон і доріжок;

7.4.2.зелені насадження (дерева, газони, квітники), у тому числі снігозахисні та протиерозійні, уздовж вулиць і доріг, у парках, скверах, на алеях, бульварах, у садах, інших об'єктах благоустрою загального користування, санітарно-захисних зонах, на прибудинкових та інших територіях;

7.4.3.будинки та споруди, їх фасади;

7.4.4.будівлі та споруди системи збирання і вивезення відходів;

7.4.5.будівлі та споруди системи інженерного захисту території, санітарні споруди;

7.4.6.комплекси та об'єкти монументального мистецтва;

7.4.7.спортивні споруди;

7.4.8.обладнання місць для зупинки  маршрутних  транспортних засобів;

7.4.9.обладнання (елементи) дитячих, спортивних та інших майданчиків для дозвілля та відпочинку;

7.4.10.технічні засоби регулювання дорожнього руху, у тому числі дорожні знаки, знаки місць для зупинки маршрутних транспортних засобів, переходів, покажчики найменування вулиць, будинкові номерні знаки, будинки-пости;

7.4.11.засоби та обладнання зовнішньої реклами, вивіски, вказівники;

7.4.12.ліхтарі вуличного освітлення, засоби та обладнання зовнішнього освітлення, установки для декоративного підсвічування будинків і пам'ятників;

7.4.13.телефонні автомати загального користування;

7.4.14.малі архітектурні форми для підприємницької діяльності;

7.4.15.малі архітектурні форми некомерційного призначення;

7.4.16.шлагбауми та інші огородження, що встановлюються з метою обмеження проїзду або контролю за переміщенням транспортних засобів;

7.4.17.урни, контейнери для сміття, сміттєзбірники;

7.4.18.садові лави;

7.4.19.вуличні годинники, меморіальні дошки;

7.4.20.пандуси;

7.4.21.велопарковки, велостоянки;

7.4.22.громадські вбиральні;

7.4.23.інші елементи благоустрою міста.

7.5. Мала архітектурна форма - це елемент декоративного чи іншого оснащення об’єкта благоустрою.

До малих архітектурних форм належать:

- альтанки, павільйони, навіси;

- паркові арки (аркади) і колони (колонади);

- вуличні вази, вазони і амфори;

- декоративна та ігрова скульптура;

- вуличні меблі (лавки, лави, столи);

- сходи, балюстради;

- паркові містки;

- огорожі, ворота, ґрати;

- інформаційні стенди, дошки, вивіски, вказівники;

- інші елементи благоустрою, визначені законодавством.

Розміщення малих архітектурних форм здійснюється відповідно до чинного законодавства за рішенням власника об’єкта благоустрою з дотриманням вимог державних стандартів, норм і правил.

7.6. Утримання територій об'єктів благоустрою:

7.6.1.Благоустрій об'єктів здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до затвердженої містобудівної документації,  цих Правил, а також установлених державних стандартів, норм і правил.

7.7. Порядок закріплення територій з благоустрою:

7.7.1.Організація забезпечення прибирання та санітарного очищення територій, закріплення територій для утримання в належному стані, розроблення схем і встановлення меж територій, закріплених за підприємствами, установами та організаціями, на землях комунальної форми власності населених пунктів покладається на виконавчій комітет Терешківської сільської ради.

7.7.2.Всі суб’єкти господарювання незалежно від форми власності до виготовлення схем меж територій, закріплених за підприємствами, установами та організаціями, повинні прибирати прилеглу територію на відстані до 20 м. від межі земельної ділянки наданої у власність або користування, в тому числі на умовах оренди, до проїжджої частини вулиці.

Стаття 8. Заходи з реалізації проекту благоустрою території населеного пункту 

         8.1.Реалізація Програми благоустрою території населених пунктів громади здійснюється наступним чином:

         8.1.1.Щорічно розробляються і затверджуються заходи з благоустрою населених пунктів на поточний рік. В разі необхідності,  може коригуватись довгострокова програма благоустрою території населених пунктів.

         В заходах благоустрою передбачаються конкретні обсяги робіт, які підлягають обов’язковому виконанню всіма підприємствами, установами, організаціями, що розміщені на території населених пунктів та громадянами, які на ній проживають.

         Заходи, спрямовані на благоустрій, виконання робіт з ремонту та реконструкції об’єктів внутрішньогосподарського користування, озеленення, утримання в належному стані територій, що належать на праві власності підприємствам, установам та організаціям, фінансуються за рахунок цих підприємств, організацій та установ.

         Благоустрій прибудинкових територій об’єктів нового будівництва, реконструкції і капітального ремонту будівель та споруд здійснюється за рахунок коштів забудовників.

         Благоустрій прибудинкової території власника житлового будинку здійснюється за рахунок власника цього будинку.

             Благоустрій прибудинкових територій власників квартр у багатоповерхових будинках здійснюється за рахунок власників квартир у цих юудинках.

   8.1.2.Фінансування заходів з благоустрою населених пунктів здійснюється відповідно до статті 36 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

   8.1.3.Участь громадян у фінансуванні заходів з благоустрою населених пунктів здійснюється відповідно до статті 37 Закону України «Про благоустрій населених пунктів».

Стаття 9. Вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій

9.1. Підприємства, установи, організації, які розміщуються на території об’єкта благоустрою, можуть утримувати закріплену за ними територію або брати пайову участь в утриманні цього об’єкта на умовах договору, укладеного із балансоутримувачем.

Визначення меж утримання територій, прилеглих до території підприємств, установ, організацій, здійснюється відповідно до статті  13 цих Правил.

    Визначення обсягів пайової участі підприємств, установ, організацій (В), які розміщуються на території об’єкта благоустрою, в утриманні цього об’єкта здійснюють органи місцевого самоврядування за формулою:

В = Пз х Сбв,

де

Пз

-

загальна площа території, закріпленої за підприємством, установою, організацією;

 

Сбв

-

базова вартість одного квадратного метра земель у межах населеного пункту, визначена у технічній документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок у межах населених пунктів.

9.2.Підприємства, установи й організації на власних та закріплених територіях повинні здійснювати увесь комплекс робіт, спрямованих на забезпечення та постійне підтримання чистоти і порядку, збереження зелених насаджень, а саме:

а)забезпечення постійного прибирання сміття, побутових відходів, бруду, опалого листя, снігу з метою утримання об’єктів благоустрою та прилеглих територій у належному санітарному стані (тротуари прибираються вздовж всієї ділянки будинку, домоволодіння (в межах належності) - до бордюрного каменю);

б)забезпечення вивезення сміття, бруду, побутових відходів, опалого листя на відведені для цього ділянки або об’єкти поводження з відходами. Вивезення сміття, побутових відходів здійснюється шляхом укладення відповідних договорів із підприємствами;

в)регулярне миття об’єктів та елементів благоустрою (у разі їх придатності до миття) з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

г)регулярне прибирання контейнерних майданчиків з періодичністю, яка дасть можливість забезпечити їх утримання у належному санітарному стані;

д)утримання приміщень громадських вбиралень, у тому числі дворових, вбиралень на кінцевих зупинках громадського транспорту у належному санітарному та технічному стані;

е)очищення опор ліній електропередач, стовбурів дерев, стовпів, парканів, будівель, інших елементів благоустрою від оголошень, реклам, вивішених у недозволених місцях;

є)спостереження за станом водоприймальних та оглядових колодязів підземних інженерних мереж, колодязів пожежних гідрантів. У разі виявлення відкритих люків або інших недоліків в утриманні інженерних мереж про це повідомляють організації, які їх експлуатують, для негайного приведення цих мереж у належний стан;

ж)регулярне знищення бур’янів, скошення трави заввишки більше ніж 10 см, видалення сухостійних дерев та чагарників, видалення сухого та пошкодженого гілля та забезпечення їх видалення;

з)регулярне обстеження власних та прилеглих (закріплених) територій з метою виявлення амброзії полинолистої, інших карантинних рослин, вжиття негайних заходів з їх знищення;

и)здійснення заходів, що забезпечують збереження зелених насаджень, квітників, газонів;

і)вжиття протягом року необхідних заходів боротьби зі шкідниками та хворобами зелених насаджень, а також з поширенням сезонних комах і кліщів, що становлять загрозу здоров’ю населення;

ї)проведення у повному обсязі заміни засохлих та пошкоджених кущів і дерев;

к)усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкоджень інженерних мереж або наслідків аварій, що сталися з їх вини;

л)усунення на закріплених за ними об’єктах благоустрою (їх частинах) наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

  9.3.Підприємства, установи, організації, фізичні особи, які експлуатують ліхтарі вуличного освітлення, засоби та обладнання зовнішнього освітлення, світлових покажчиків розміщення пожежних гідрантів, установки з декоративного підсвічування будинків, будівель, споруд, вивісок, вітрин, світлової реклами, зобов’язані забезпечувати їх належний режим роботи та технічний стан.

  Усі вітрини повинні бути обладнані спеціальною освітлювальною апаратурою, переважно енергозберігаючою.

9.4.Освітлення має бути рівномірним і не повинно засліплювати учасників дорожнього руху та освітлювати квартири житлових будинків.

Вуличне освітлення повинно вмикатися відповідно до встановленого графіка залежно від пори року та природних умов.

Розміщення обладнання архітектурно-художнього освітлення на фасаді будівель та споруд здійснюється виключно на підставі згоди власника будівлі або приміщень.

На пішохідних переходах, а також ділянках автомобільних доріг, проспектах, магістралях з високим рівнем небезпеки відключення освітлення у темний час доби забороняється.

Стаття 10. Вимоги до утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою загального користування

10.1.Утримання зелених насаджень на об’єктах благоустрою - територіях загального користування здійснюється згідно з Правилами утримання зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженими наказом Міністерства будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства України від 10 квітня 2006 року № 105, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 27 липня 2006 року за № 880/12754, та цими Правилами.    10.2.Інвентаризація зелених насаджень здійснюється відповідно до Інструкції з інвентаризації зелених насаджень у населених пунктах України, затвердженої наказом Державного комітету будівництва, архітектури та житлової політики України від 24 грудня 2001 року № 226, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 25 лютого 2002 року за № 182/6470.                   10.3.Замовники будівництва повинні огороджувати зелені насадження, щоб запобігти їх пошкодженню.                                                                                                                              10.4.Видалення дерев, кущів, газонів і квітників здійснюється відповідно до Порядку видалення дерев, кущів, газонів і квітників у населених пунктах, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 01 серпня 2006 року № 1045.                                                             10.5.Забороняється самовільне знищення, пошкодження або видалення зелених насаджень.       10.6.Видалення зелених насаджень, збір квітів, грибів на територіях парків, рекреаційних зон, садів, скверів, майданчиків здійснюється відповідно до законодавства у сфері охорони та утримання зелених насаджень.                                                                                                       10.7.Для озеленення територій населених пунктів використовуються види рослин аборигенної флори та їх декоративні форми.                                                                               10.8.Забороняється використовувати в озелененні територій населених пунктів інвазивні (чужорідні) види рослин.                                                                                                      10.9.Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюється за рахунок коштів сільського бюджету, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, за рахунок коштів їх власників або користувачів.                                                                                  10.10.Охорона, утримання та відновлення зелених насаджень на об'єктах благоустрою, а також видалення дерев, які виросли самосівом, здійснюється за рахунок коштів сільського бюджету, а на земельних ділянках, переданих у власність, наданих у постійне користування або в оренду, за рахунок коштів їх власників або користувачів.

10.11.Утримання об’єктів благоустрою зеленого господарства:

10.11.1.Балансоутримувачі об’єктів благоустрою зеленого господарства державної та комунальної власності визначаються на конкурсних засадах із числа спеціалізованих підприємств, організацій.

10.11.2.Балансоутримувач забезпечує належне утримання та своєчасний ремонт об’єкта благоустрою власними силами або залучає інших суб’єктів господарювання за власні кошти.

10.11.3.Відповідно до затвердженої містобудівної документації на території об'єктів зеленого господарства можуть бути розташовані будівлі та споруди торговельного, соціально-культурного, спортивного та іншого призначення.

10.11.4.Власники (користувачі) цих споруд зобов’язані забезпечити належне утримання наданої їм земельної ділянки та прилеглої до неї території, включаючи зелені насадження, які розташовані на прилеглій території.

10.12.Відповідальні за збереження і належний догляд за зеленими насадженнями:  

10.12.1.Відповідальними за збереження зелених насаджень і належний догляд за ними на території населених пунктів Терешківської сільської ради є:

а)в місцях загального користування - спеціалізовані підприємства зеленого господарства, які укомплектовані спеціальною технікою, механізмами, кваліфікованим персоналом (на умовах договору з балансоутримувачем);

б)на об'єктах благоустрою державної чи комунальної власності - балансоутримувачі цих об'єктів;

в)на територіях установ, підприємств, організацій та прилеглих територіях - установи, організації, підприємства;

г)на територіях земельних ділянок, які відведені під будівництво - забудовники чи власники цих територій;

д)на територіях приватних садиб і прилеглих ділянках - їх власники або користувачі.

10.13. Обмеження при використання об'єктів благоустрою зеленого господарства:

10.13.1.Об'єкти благоустрою зеленого господарства використовуються відповідно до їх функціонального призначення.

10.13.2.На території об'єктів благоустрою зеленого господарства забороняється:

а)виконувати земляні, будівельні та інші роботи без дозволу на порушення об’єкту благоустрою виданого в установленому порядку;

б)рух та паркування автомобілів, мотоциклів і мопедів (крім спеціального технологічного транспорту);

в)закопувати будь-які будівельні відходи та складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання;

г)вивозити і звалювати в невідведених спеціально для цього місцях відходи, сміття, траву, гілки, деревину, листя та сніг;

д)випасати свійських тварин, вигулювати та дресирувати тварин у не відведених спеціально для цього місцях;

е)спалювати суху рослинність, розпалювати багаття та порушувати інші правила протипожежної безпеки;

є)підвішувати на деревах гамаки, гойдалки, мотузки для сушіння білизни, забивати в стовбури цвяхи, прикріплювати засоби зовнішньої реклами, електропровідники, колючий дріт та інші огородження, що можуть пошкодити дерева;

ж)викопувати дерева, чагарники та квіти;

з)самовільно, без дозволу власника (користувача, балансоутримувача), висаджувати дерева та кущі;

и)здійснювати ремонт, обслуговування та миття транспортних засобів, машин, механізмів у не відведених спеціально місцях;

і)влаштовувати зупинки пасажирського транспорту та паркувати автотранспортні засоби на газонах, клумбах та інших озеленених територіях;

ї)влаштовувати місця для відпочинку, встановлювати намети у невідведених для цього місцях;

к)самовільно влаштовувати городи, добувати з дерев сік, смолу, наносити деревним та квітниковим рослинам механічні пошкодження;

л)знищувати мурашники, гнізда птахів, ловити птахів і звірів та стріляти у них;

м)викидати соляні суміші на території зелених насаджень під час зимового прибирання вулиць, доріжок тощо.

10.14.Вимоги до проведення будь-яких робіт на об'єктах благоустрою зеленого господарства.

10.14.1.Під час проведення будь-яких робіт на земельній ділянці, на якій залишились зелені насадження, що не підлягають знесенню, забудовник зобов'язаний:

а)огороджувати дерева на території будівництва;

б)у процесі будівництва доріг, тротуарів, асфальтування дворів тощо залишати місця (лунки) для посадки дерев, а також влаштовувати лунки довкола наявних дерев;

в)не допускається копання канав глибше 1 метра для прокладання підземних інженерних мереж і фундаментів на відстані, меншій 2 метрів від дерева та 1,5 метра від чагарнику;

г)не допускати засипання ґрунтом стовбурів дерев та чагарників;

д)зберігати верхній родючий шар ґрунту на всій території забудови, організовувати його зняття, складування, зберігання та залишати для подальшого використання чи передачі спеціалізованому підприємству, визначеному виконавчим комітетом Терешківської сільської ради, для використання під час створення зелених насаджень;

10.15.Прийняття рішень про видалення зелених насаджень на території Терешківської сільської ради та видачі ордерів на видалення зелених насаджень здійснюється комісією з обстеження зелених насаджень виконавчого комітету Терешківської сільської ради.

Комісія з обстеження зелених насаджень, на підставі заяви юридичної чи фізичної особи, визначає стан заявлених зелених насаджень, складає відповідний акт обстеження зелених насаджень, що підлягають видаленню.

10.16.Видалення зелених насаджень на земельній ділянці, яка перебуває у приватній власності та на присадибній ділянці здійснюється за рішенням власника (користувача) земельної ділянки без сплати їх відновної вартості.

10.17.Видалення зелених насаджень на території меморіального комплексу та кладовища здійснюється за рішенням балансоутримувача без сплати їх відновної вартості.

Видалення аварійних, сухостійних і фаутних дерев на об’єктах благоустрою здійснює балансоутримувач на підставі акта обстеження зелених насаджень.

10.18.У процесі ліквідації наслідків стихійного лиха, аварійної та надзвичайної ситуації, а також у разі, коли стан зелених насаджень загрожує життю, здоров’ю громадян чи майну громадян та/або юридичних осіб, видалення зелених насаджень здійснюється негайно з подальшими оформленням акта обстеження зелених насаджень.

Стаття 11.Вимоги до утримання будівель і споруд інженерного захисту територій

11.1.Утримання споруд інженерного захисту територій від небезпечних геологічних процесів здійснюється з дотриманням вимог: постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 1996 року № 1369 «Про інженерний захист територій, об’єктів і споруд від зсувів»;             11.2.Правил експлуатації споруд інженерного захисту територій населених пунктів від підтоплення, затверджених наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 16 січня 2012 року № 23, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 03 лютого 2012 року за № 170/20483;                                                     11.3.ДСТУ-Н Б В.2.5-61:2012 «Настанова з улаштування систем поверхневого водовідведення».                                                                                                                       11.4.Утримання фонду захисних споруд цивільного захисту здійснюється відповідно до Порядку створення, утримання фонду захисних споруд цивільного захисту та ведення його обліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 березня 2017 року № 138.

Стаття 12.Вимоги до санітарного очищення території

12.1.Збирання та вивезення побутових відходів у межах певної території здійснюються суб’єктом господарювання, який уповноважений на це органом місцевого самоврядування на конкурсних засадах відповідно до Порядку проведення конкурсу на надання послуг з вивезення побутових відходів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 листопада 2011 року № 1173.                                                                                                                        12.2.Зберігання побутових відходів здійснюється згідно з вимогами Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195, та  Методики роздільного збирання побутових відходів, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01 серпня 2011 року № 133, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1157/19895.                                               12.3.Роздільне збирання побутових відходів, включаючи небезпечні відходи у їх складі, здійснюється власниками таких відходів з дотриманням вимог: Закону України «Про відходи»;                  Правил надання послуг з вивезення побутових відходів, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 10 грудня 2008 року № 1070;        Методики роздільного збирання побутових відходів, затвердженої наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 01 серпня 2011 року № 133, зареєстрованої у Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2011 року за № 1157/19895;                           Порядку розроблення, погодження та затвердження схем санітарного очищення населених пунктів, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 23 березня 2017 року № 57, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 14 квітня 2017 року за № 505/30373.                                                 Державних санітарних норм та правил утримання територій населених місць, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 17 березня 2011 року № 145, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 05 квітня 2011 року за № 457/19195;                              Державних будівельних норм «Склад та зміст схеми санітарного очищення населеного пункту» (ДБН Б.2.2-6:2013);    інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів у сфері поводження з відходами.                                                                                    12.4.Зберігання вилучених та зібраних небезпечних відходів у складі побутових відходів здійснюється в спеціально організованих відповідно до схеми санітарного очищення населеного пункту місцях їх тимчасового зберігання до передачі їх спеціалізованим організаціям, що мають ліцензії на здійснення операцій у сфері поводження з небезпечними відходами.                        12.5.Механізоване посипання піщаною або змішаною сумішшю та оброблення іншими дозволеними для цієї мети матеріалами проїзної частини вулиць, тротуарів, площ, мостів, шляхопроводів, перехресть, підйомів і узвозів у зимовий період здійснюється за нормами та з періодичністю, визначеними Технічними правилами ремонту і утримання вулиць та доріг населених пунктів, затвердженими наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 14 лютого 2012 року № 54, зареєстрованими у Міністерстві юстиції України 05 березня 2012 року за № 365/20678.                                                    12.6.Власники, балансоутримувачі або особи, які утримують території населених пунктів, зобов’язані:

      мати власний необхідний для прибирання снігу і льоду ручний інвентар (лопати металеві або дерев’яні, мітли, кригоруби), достатній запас матеріалу для посипання з метою своєчасного проведення протиожеледних заходів;

прибирати сніг негайно (від початку снігопаду) для запобігання утворенню накату;

негайно очищати дахи, карнизи та інші елементи будинків, споруд, будівель від снігу та бурульок із дотриманням застережних заходів щодо безпеки руху пішоходів, не допускаючи пошкодження покрівель будинків і споруд, зелених насаджень, електромереж, рекламних конструкцій тощо; огороджувати небезпечні місця на тротуарах, переходах; вивозити сніг та бурульки, що зняті з дахів, карнизів та інших елементів будинків, споруд, будівель протягом доби;

повністю розчищати снігові вали над зливостічними колодязями, розміщеними на вулицях і дорогах, з яких сніг не передбачається вивозити на снігозвалище;

очищати від снігу, льоду та бруду оголовки зливостічних колодязів та дощоприймачів у разі сніготанення та на початку весняного періоду;

очищати від снігу, льоду, бруду оголовки колодязів для розташування пожежних гідрантів, розміщених на вулицях і дорогах.

12.7.Строк зберігання сміття у місцях його збору та контейнерах повинен бути не більше доби, окремо зібрані харчові відходи вивозити щоденно.

Вилучення відходів із домоволодінь та контейнерів проводити за системою планово-регулярного очищення, яке здійснюється органами комунального господарства (балансоутримувачем, власником) встановленим порядком за графіком на підставі договорів на вивезення твердих побутових відходів.

Тверді побутові відходи вивозити спеціальним транспортом, а при відсутності його – бортовими автомашинами, при цьомі сміття прикривати зверху брезентом. Забороняється використовувати для вивезення відходів транспорт, яким перевозяться інші вантажі.

В разі виникнення стихійних сміттєзвалищ  з метою забезпечення належного санітарного стану населених пунктівліквідація стихійних сміттєзвалищ покладається на комунальне підприємство Терешківської сільської ради відповідальне за збирання та вивезення твердих побутових відходів або підприємство, з яким заключний відповідний договір. Ліквідація стихійних сміттєзвалищ проводиться в найкоротші терміни за умови безперешкодного доступу до сміттєзвалищ.

Графіки руху спецавтотранспорту по збору побутових відходів розробляються спеціалізованим підприємством.

Прибирання майданчиків, на яких розміщені контейнери і прилеглі до них території, місця збору побутового сміття у спецтранспорт здійснює організація, яка є перевізником відходів.

12.8.Суб’єкти господарювання та громадяни, які мають будинки на правах приватної власності зобов’язані щорічно, за два місяця до кінця календарного року, укладати договори вивезення, приймання побутових відходів та своєчасно робити сплату за послугу на наступний рік.

12.9.Вимоги до місць розташування ємкостей для твердих побутових відходів.

12.9.1.Для збирання та тимчасового зберігання побутових відходів мають бути обладнані спеціальні майданчики та встановлені ємкості (контейнери, баки) згідно із санітарними нормами та нормами накопичення твердих побутових відходів. Розмір майданчиків повинен буди розрахований на встановлення необхідної кількості контейнерів.

12.9.2.Майданчики для встановлення контейнерів повинні мати водонепроникне покриття і при можливості мають бути огороджені з трьох боків зеленими насадженнями або імітуючими огорожами.  Вони мають бути віддалені від житлових будинків, дитячих закладів, спортивних площадок і від місць відпочинку населення на відстань не менше 20 м.

12.9.3.Визначення місць для спеціальних площадок із установленням на них контейнерів для збору відходів  приватних домоволодінь  покладається на відповідний виконавчий  орган сільської ради.    

12.9.4.Забороняється встановлення ємкостей для побутових відходів в не відведених для цього місцях.

12.9.5.До контейнерних майданчиків повинен бути забезпечений вільний проїзд спеціального автотранспорту та умови для завантаження контейнерів в машини. При цьому не повинні створюватися перешкоди для пішоходів та руху іншого автотранспорту.

12.9.6.Місця розташування контейнерних ємкостей повинно відповідати наступним умовам:

- забороняється розміщення контейнерних ємкостей у поглибленнях;

- доступ від проїзної дороги для сміттєвозів до місця розташування контейнерів має бути обладнаний відповідним дорожнім покриттям, в зимовий час під’їзд до контейнерів має бути звільнений від снігу та льоду;

- ділянка подачі контейнера до машини повинна бути вільна від східців та уступів;

- відстань від місця розташування контейнера на майданчику до межі проїжджої частини (місця зупинки спеціального автотранспорту) не повинна перевищувати 15 м.

12.9.7.При проведені дорожньо-будівельних робіт, розритті доріг та інших будівельних роботах в місцях розташування контейнерів виконавець робіт за погодженням з власником контейнерів може тимчасово визначати інше місце для їх розташування.

12.9.8.За санітарний стан контейнерного майданчика (в тому числі за його прибирання після вивезення відходів) відповідає організація, яка є перевізником відходів.

12.10.Тверді побутові відходи повинні завантажуватися в контейнерні ємкості відповідно до їх призначення. Складування відходів іншим способом (на земельній ділянці або біля контейнерів) забороняється.

12.11.Вивезення побутових відходів здійснюється згідно з договорами, укладеними з підприємствами, організаціями, фізичними особами-підприємцями. Вивезення твердих побутових відходів здійснюється на полігон твердих побутових відходів. Рідкі побутові відходи повинні вивозитися окремо спеціалізованим транспортом на поля асенізації та на зливні станції.

Великогабаритні відходи, будівельні відходи повинні вивозитися на полігони ТПВ бортовими машинами, за заявками накопичувачів (виробників відходів).

При тимчасовому зберіганні відходів у контейнерах повинна бути виключена можливість загнивання та розпаду відходів. Термін зберігання при температурі -5?С та нижче (в холодну пору року) повинен бути не більше трьох діб, при температурі вище +5?С (в теплу пору року) – не більше однієї доби (щоденний вивіз), при температурі від -5?С до +5?С - не більше двох діб. Періодичність вивозу твердих побутових відходів  здійснюється відповідно до схеми санітарної очистки населених пунктів Терешківської сільської ради.

Видалення великогабаритних відходів необхідно здійснювати за необхідністю.

Заборонені до вивозу відходи підлягають вивезенню спеціальним автотранспортом за окремими заявками виробників відходів.

Стаття 13. Розміри меж прилеглої до підприємств, установ та організацій територій у числовому значенні

13.1.Межі утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій наведено у  цих Правилах.

13.2.Межі та режим використання закріпленої за підприємствами, установами, організаціями території визначають відповідні органи державної влади та органи місцевого самоврядування залежно від підпорядкування об’єкта благоустрою або власник, якщо територія перебуває у приватній власності.

МЕЖІ
утримання прилеглих територій підприємств, установ, організацій

№ з/п

Прилегла територія

Суб’єкти господарювання, на яких покладається утримання прилеглої території

Межі утримання прилеглої території підприємства, установи, організації (не менше)

1

2

3

4

1

Двори, тротуари, покриття проїзної частини проїздів, прибудинкової території житлового фонду ЖК, ЖБК і ОСББ

Житловий кооператив, житлово-будівельний кооператив, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку

20 м від межі відведеної земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці

2

Двори, тротуари, майданчики, покриття проїжджої частини вулиці, інші території земельних ділянок, що надані у власність або користування юридичним або фізичним особам

Власники або користувачі земельних ділянок

20 м від межі земельної ділянки та до проїжджої частини вулиці

3

Території, прилеглі до об’єктів соціальної інфраструктури

Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти

15 м від межі земельної ділянки до проїжджої частини вулиці

4

Території, прилеглі до автозаправних станцій

Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти

50 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці

5

Території, прилеглі до торговельних центрів, об’єктів побутового обслуговування, громадського харчування, авторемонтних майстерень, магазинів, ринків, тимчасових споруд торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності

Суб’єкти господарювання, що експлуатують вказані об’єкти

20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці

6

Території, прилеглі до колективних гаражів

Гаражно-будівельні кооперативи

20 м від межі земельної ділянки, що надана у власність або користування, та до проїжджої частини вулиці

7

Території, прилеглі до центрально-теплових, трансформаторних, газорозподільних, тяглових підстанцій

Підприємства, установи, організації, на балансі яких знаходяться вказані об’єкти

у радіусі 10 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці

8

Трамвайні, тролейбусні, автобусні зупинки та зупинки маршрутних транспортних засобів і стоянки (місця відстою) маршрутних таксі

Відповідні дорожньо-експлуатаційні підприємства або інші суб’єкти господарювання на договірних засадах

у радіусі 20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці

9

Виходи зі станцій метрополітену

Балансоутримувачі

20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці

10

Майданчики для паркування

Суб’єкти господарювання, які утримують майданчики для паркування

20 м від периметру споруд та до проїжджої частини вулиці

11

Мости, шляхопроводи, інші штучні споруди, території під шляхопроводами

Балансоутримувачі штучних споруд

10 м від периметру споруд

12

Контейнерні майданчики

Балансоутримувачі територій, на яких розміщено контейнерні майданчики

5 м від периметру споруди

13

Території, відведені під проектування та забудову

Фізичні особи, яким відповідно до законодавства відведені земельні ділянки, незалежно від того, ведуться на них роботи чи не ведуться

20 м від межі земельної ділянки, яка відведена під проектування та забудову, та до проїжджої частини вулиці

 

Стаття 14. Права та обов’язки суб’єктів у сфері благоустрою

14.1. Права та обов'язки громадян у сфері благоустрою населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області

14.1.1. Громадяни у сфері благоустрою населених пунктів мають право:

1) користуватись об'єктами благоустрою населених пунктів сільської ради;

2) брати участь в обговоренні правил та проектів благоустрою території населених пунктів сільської ради;

3) вносити на розгляд органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій пропозиції з питань благоустрою населених пунктів сільської ради;

4) отримувати в установленому законом порядку повну та достовірну інформацію про затвердження Правил благоустрою населених пунктівта Терешківської сільської ради внесення до них змін, а також роз'яснення їх змісту;

5) брати участь у здійсненні заходів з благоустрою населених пунктів сільської ради, озелененні та утриманні в належному стані садиб, дворів, парків, вулиць, кладовищ, братських могил, обладнанні дитячих і спортивних майданчиків, ремонті шляхів і тротуарів, інших об'єктів благоустрою;

6) вимагати негайного виконання робіт з благоустрою населених пунктіву разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю, здоров'ю або майну громадян;

7) звертатись до суду з позовом про відшкодування шкоди, заподіяної майну чи здоров'ю громадян унаслідок дій чи бездіяльності балансоутримувачів об'єктів благоустрою.

14.1.2. Громадяни у сфері благоустрою населених пунктів зобов'язані:

1) утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену Правилами благоустрою населених пунктівприлеглу до цих об’єктів територію;

2) дотримуватися Правил благоустрою населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області;

3) не порушувати права і законні інтереси інших суб'єктів благоустрою сільської ради;

4)відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою Терешківської сільської ради;

5) допускати на об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, аварійно-рятувальні та інші служби для здійснення заходів щодо запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

14.2. Права та обов'язки підприємств, установ та організацій у сфері благоустрою Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області

14.2.1.Підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів мають право:

1) брати участь у розробленні планів соціально-економічного розвитку населених пунктівта заходів з благоустрою територій;

2) брати участь в обговоренні проектів законодавчих та інших нормативно-правових актів з благоустрою населених пунктів Терешківської сільської ради;

3) вимагати зупинення робіт, що виконуються з порушенням Правил благоустрою населених пунктівабо призводять до її нецільового використання;

4) вимагати негайного виконання робіт з благоустрою в разі, якщо невиконання таких робіт може завдати шкоду життю або здоров'ю громадян, їх майну та майну юридичної особи;

5) вносити на розгляд органів місцевого самоврядування пропозиції щодо поліпшення благоустрою Терешківської сільської ради.

14.2.2.Підприємства, установи та організації у сфері благоустрою населених пунктів зобов'язані:

1) утримувати в належному стані об’єкти благоустрою (їх частини), що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену Правилами благоустрою населених пунктів прилеглу до цих об’єктів територію;

2) утримувати в належному стані закріплені за ними на умовах договору з балансоутримувачем об'єкти благоустрою (їх частини);

3) усувати на закріплених за ними об'єктах благоустрою (їх частинах) за власний рахунок та в установлені строки пошкодження інженерних мереж або наслідки аварій, що сталися з їх вини;

4) усувати на закріплених за ними об'єктах благоустрою (їх частинах) наслідки надзвичайних ситуацій та небезпечних подій техногенного та природного характеру в установленому порядку;

5) проводити згідно з планами, затвердженими органами державної влади, органами місцевого самоврядування, інвентаризацію та паспортизацію закріплених за ними об'єктів благоустрою (їх частин), що здійснюються у порядку, затвердженому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері житлово-комунального господарства;

6) у процесі утримання об'єктів благоустрою (їх частин) дотримуватися відповідних технологій щодо їх експлуатації та ремонту, регулярно здійснювати заходи щодо запобігання передчасному зносу об'єктів, забезпечення умов функціонування та утримання їх у чистоті й належному стані;

7) відшкодовувати збитки та іншу шкоду, завдану ними внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою та охорони навколишнього природного середовища, в порядку та розмірах, установлених законодавством України;

8) допускати на об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, аварійно-рятувальні та інші служби для здійснення заходів щодо запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного  та природного характеру.

Стаття 15. Загальні вимоги до благоустрою

15.1.Благоустрій території населених пунктів Терешківської сільської ради  включає: проведення робіт з влаштування (відновлення) твердого покриття доріг і тротуарів, обладнання пристроями безпеки руху, озеленення, очищення, водовідведення, забезпечення зовнішнього освітлення та зовнішньої реклами, розміщення малих архітектурних форм, відновлення фасадів будинків та систем водовідведення будинків, здійснення інших заходів, спрямованих на поліпшення технічного та санітарного стану території, комфортності проживання мешканців сільської ради. Благоустрій здійснюється в обов’язковому порядку на всій території населених пунктів з урахуванням потреб мало мобільних груп населення.

            Благоустрій території житлової та громадської забудови здійснюється з урахуванням вимог використання цієї території відповідно до затвердженої містобудівної документації, Державних будівельних норм, Державних стандартів, правил і норм.

   15.2.Об’єкти благоустрою населених пунктів Терешківської сільської ради повинні використовуватися відповідно до їх функціонального призначення для забезпечення сприятливих умов життєдіяльності людини на засадах їх раціонального використання та охорони з урахуванням вимог цих Правил, Закону України “Про благоустрій населених пунктів” та інших нормативно-правових актів та нормативно-технічних документів, що регулюють відносини та встановлюють нормативи у сферах землеустрою, містобудування, охорони навколишнього природного середовища, охорони здоров’я, озеленення територій, утримання будинків і споруд, освітлення територій.

   15.3.Основним методом підвищення рівня благоустрою території населених пунктів є комплексний благоустрій визначеної території (вулиці, провулку, тощо), під час якого влаштовується або відновлюється покриття доріг і тротуарів, територія обладнується пристроями для безпеки руху, виконується озеленення та зовнішнє освітлення, розміщуються засоби зовнішньої реклами, встановлюються малі архітектурні форми, здійснюються заходи для урахування мало мобільних груп населення та інші заходи, спрямовані на поліпшення інженерно-технічного та санітарного стану території, покращення її естетичного вигляду.

   Установи, організації, підприємтва, незалежно від їх відомчого підпорядкування та форм власності, фізичні особи-підприємці, громадяни зобов’язані проводити відповідні заходи та роботи щодо утримання об’єктів та елементів благоустрою в належному стані.

   15.4.Проектування, будівництво та реконструкція об’єктів комплексного благоустрою здійснюються на основі генерального плану населеного пункту сільської ради, комплексних транспортних схем та схем організації дорожнього руху, детальних планів території, містобудівних особливостей, експлуатаційних, протипожежних, екологічних та санітарних норм і правил, умов безпеки руху транспорту та пішоходів, етапності будівництва (реконструкції, капітального ремонту).

   15.5.Прийняття в експлуатацію об'єктів нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту будівель чи споруд без проведення комплексного благоустрою відповідної території забороняється.

   15.6.При виконанні будівельних, ремонтних, земляних, аварійних та інших робіт огороджувати будівельні майданчики та місця виконання робіт охайними огорожами або типовими щитами. При виконанні відповідних робіт виконавці зобов’язані вживати заходів, спрямованих на запобігання забруднення території, прилеглої до будівельного майданчика або місця проведення робіт. Будівельне сміття і грунт вивозити з будівельних майданчиків регулярно. Розбирати риштування, вивозити механізми і матеріали негайно, після того, як відпаде потреба. Грунт і сміття з підприємств, будівельних майданчиків  вивозити і звалювати тільки в місцях відведенних під звалища.

15.7.Об’єкти та елементи благоустрою, порушені при виконанні будівельних, ремонтних, земляних, аварійних та інших робіт, повинні бути відновлені у триденний термін після їх закінчення або в строк, визначений дозволом на порушення об’єктів благоустрою.

15.8.Будь-яке будівництво, реконструкція та капітальний ремонт об’єктів, будівництво всіх видів огорож, тимчасових споруд, дитячих та спортивних майданчиків, встановлення малих архітектурних форм, меморіальних дошок, дошок пошани, усіх видів конструкцій для розміщення реклами, або інформації щодо розміщення об’єкту, щитів для газет і оголошень, антипаркувальних засобів та обмежуючих пристроїв, інженерних мереж чи шляхів на території населених пунктів дозволяється за умови наявності відповідної дозвільної документації, встановленої чинним законодавством України.

Стаття 16. Вимоги до утримання жилих, промислових, культурно-побутових та інших споруд

16.1.Обов’язки власників, балансоутримувачів жилих, культурно-побутових, промислових та інших будинків і споруд

16.1.1.Власники, балансоутримувачи жилих, культурно-побутових, промислових та інших будинків і споруд зобов’язані:

а)слідкувати за їх належним технічним станом, зовнішнім виглядом у цілому та окремих частин: балконів, покрівель, водостічних труб, дверей, радіо-, телевізійних антен, зовнішніх вентиляційних труб, кондиціонерів тощо, усувати їх пошкодження;

б)своєчасно очищати будинки та споруди від снігу, криги та бурульок, огороджувати місця можливого падіння снігу, криги та бурульок, елементів будинків і споруд, встановлювати попереджувальні інформаційні покажчики;

в)всі види будівельних, монтажних та інших робіт повинні проводити після отримання відповідної дозвільної документації;

16.2. Покажчики на жилих, культурно-побутових, промислових та інших будинках і спорудах

 16.2.1.Власники, балансоутримувачи на розі вулиць, фасадів будинків встановлюють покажчики найменувань вулиць, провулків, площ, майданів, бульварів, проспектів, узвозів та номерів будинків за встановленим зразком.

 Покажчики встановлюються з усіх сторін будівель, які прилеглі до відповідної вулиці.

16.3. Утримання фасадів жилих, культурно-побутових, промислових та інших будинків і споруд

16.3.1. Власники і користувачі будинків і споруд (їх частин, приміщень), об’єктів культурної спадщини зобов'язані:
- здійснювати роботи по підтриманню фасадів будинків споруд, їх елементів у належному технічному і санітарному стані для забезпечення архітектурно-естетичного вигляду та безпеки для пішоходів, мешканців, обслуговуючого персоналу;
- вживати заходів по терміновому або плановому усуненню виявлених пошкоджень, які можуть привести до руйнації фасаду та його елементів, будинків та споруд в цілому;
- проводити технічне обслуговування покрівель будівель та споруд, очищення елементів покрівель (жолобів, звисів тощо), а також елементів фасаду від снігу, льоду;
- своєчасно проводити ремонт елементів фасаду, покрівлі, їх фарбування в кольори згідно з паспортом опорядження фасадів;
16.3.2.Всі види будівельних, монтажних робіт, ремонт, зміна опорядження, утеплення, фарбування фасадів будинків повинні проводитись власниками (балансоутримувачами) відповідно до паспорту опорядження фасадів, з урахуванням вимог до будинку або споруди щодо її призначення, на підставі проектної документації, розробленої суб’єктом господарювання, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, після розгляду графічних матеріалів уповноваженим органом у сфері містобудування та архітектури, виконавчого комітету Терешківської сільської ради та уповноваженого органу охорони культурної спадщини (за необхідності).

Стаття 17. Вимоги до утримання тварин

17.1. Загальні вимоги до тримання тварин

Власники тварин зобов’язані дотримуватись санітарно-гігієнічних норм і правил утримання домашніх тварин в населених пунктах громади при умові обов’язкового забезпечення безпеки людей.

Умови тримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям та задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші потреби.

Утримання сільсько-господарських тварин і птиці для власних потреб дозволяється тільки у районах садибної забудови на власній земельній ділянці в кількостях, які не порушують санітарно-гігієнічних норм на власній та сусідніх садибах.

Не дозволяється тримати тварин в місцях загального користування (коридори, сходові площадки, горище, підвали та інше).

17.2. Обов’язки власників собак, котів і хижих тварин

17.2.1.Власники собак, котів і хижих тварин зобов’язані:

- здійснювати реєстрацію або щорічну перереєстрацію тварин віком від двох місяців і старше, новопридбані собаки, коти і хижі тварини повинні бути зареєстровані в 5-денний строк;

-забезпечити щорічне проведення профілактичних заходів (дегельмінтизації, вакцинації від сказу, лікувально-профілактичних обробок) в спеціалізованих ветеринарних установах з відміткою у паспорті тварини, завіреною печаткою;

- тримати сторожових собак на прив’язі і спускати їх з прив’язі лише в закритих дворах, що виключають можливість втечі;

-про наявність собак застерігати відповідною табличкою, що вивішується на огороджену територію при вході та встановлювати дзвінок;

-не допускати, щоб собаки і коти забруднювали квартири, сходові площадки та інші місця загального користування в будинках, дворах і на вулицях, прибирати в усіх випадках екскременти тварин;

-про захворювання собаки, кота чи хижої тварини негайно повідомляти ветеринарну установу;

17.3. Права власників собак, котів і хижих тварин

17.3.1.Власникам собак, котів і хижих тварин дозволяється:

-виводити собак з житлових та інших приміщень, а також ізольованих територій в загальні двори або на вулицю тільки на короткому повідку і в наморднику, крім собак дрібних порід, на яких у реєстраційних посвідченнях зроблено відповідну  відмітку;

-супроводжувати домашню тварину може особа, яка досягла 14-річного віку, при супроводженні тварин не допускається залишати їх без нагляду;

17.4. Обмеження для власників собак, котів і хижих тварин

17.4.1.Власникам собак, котів і хижих тварин забороняється:

-тримати собак, кішок і хижих тварин незареєстрованими;

-продавати собак, котів і хижих тварин у невстановлених для цього місцях;

-тримати собак, котів і хижих тварин у місцях загального користування (коридорах, підвалах, на сходових площадках, горищах тощо);

-вигулювати собак у невстановлених для цього місцях;

-приводити собак і котів у приміщення магазинів, на об’єкти громадського харчування, дитячі майданчики, пляжі, бульвари, сквери, сади та місця загального користування і масового відпочинку;

-вигулювати або виводити за межі помешкання чи садиби хижих тварин;

-вигулювати або виводити за межі помешкання чи садиби собак з підвищеною агресивністю, які не визнано міжнародними кінологічними організаціями;

-вигулювати або виводити за межі помешкання чи садиби без наявності коротких повідків, намордників та номерного знака собак з підвищеною агресивністю, яких визнано такими міжнародними кінологічними організаціями;

-жорстоко поводитись з собаками, котами і хижими тваринами, залишати їх бездоглядними або безцільно знищувати, якщо вони явно не загрожують здоров’ю людей;

17.5.Реєстрація котів і собак, що тримаються громадянами

Реєстрація собак, котів та хижих тварин проводиться в спеціалізованому підприємстві уповноваженим у сфері поводження з тваринами, шляхом занесення у загальну електронну базу даних домашніх тварин.

Власники собак, котів і хижих тварин несуть витрати по їх реєстрації, оплаті вартості реєстраційного посвідчення та номерного знаку.

17.6.Обов’язки власників собак, породи яких визнано джерелом підвищеної загрози здоров’ю та життю третіх осіб

17.6.1.Власники собак, породи яких визнано джерелом підвищеної загрози здоров’ю та життю третіх осіб, зобов’язані:

- укладати договір обов’язкового страхування відповідальності власників собак, породи яких визнано джерелом підвищеної загрози здоров’ю та життю третіх осіб, за шкоду, яка може бути заподіяна третім особам (за зверненнями до травмопункту або поліції);

Стаття 18.Вимоги до утримання і прибирання територій підприємств, організацій, вулиць і дворів

18.1.Обов’язки суб’єктів благоустрою

18.1.1.Відповідно до власних повноважень, вживати відповідних заходів по розробці та затвердженню схем об’єктів благоустрою. Схеми об’єктів благоустрою, з нанесенням меж територій для прибирання, затверджуються в установленому порядку. Один екземпляр схем повинен бути наданий для користування балансоутримувачам або орендарям.

18.1.2.В разі відсутності вищевказаних схем суб’єкти у сфері благоустрою незалежно від форм власності та підпорядкування повинні проводити прибирання прилеглої території на відстань до 20 м навколо будівель, споруд та меж земельної ділянки наданої у власність, оренду або користування.

18.1.3.Будівельним організаціям (інвестору, замовнику, підряднику) проводити прибирання відведеної та прийнятої будівельниками під забудову території, а також території навколо будівельних майданчиків по периметру на відстані до 20 м до здачі об’єкта в експлуатацію.

18.1.4.Власникам або користувачам присадибних ділянок, гаражів проводити прибирання території на відстані до 5 м від межі території забудови.

18.1.5.Благоустрій присадибної ділянки проводиться її власником або користувачем цієї ділянки.

18.1.6.При наявності розриву між будівлями або земельними ділянками, якщо межа між ними не визначена виконавчим комітетом сільської ради та актом землекористування, межею території прибирання є середина розриву. В разі суміжних територій їх прибирання проводиться в границях умовних ліній подовження меж земельних ділянок, приміщень, будинків, споруд.

18.1.7.Територія житлових будинків, а також закріплена за ними прилегла територія прибирається власниками або балансоутримувачами самостійно, або підприємством, установою, організацією з якими укладений відповідний договір.

18.1.8.Прибирання, знищення бур’янів на території загального користування, прилеглої до присадибної ділянки (території зупинок громадського транспорту, зелені насадження, спортивні майданчики, місця відпочинку, масового перебування або пересування людей) власник або користувач може забезпечувати на умовах договору укладеного з відповідною організацією.

18.1.9.Підприємства, організації і установи, незалежно від їх відомчого підпорядкування, а також власники і орендарі будинків, фізичні особи-підприємці або відповідальні особи своєчасно з урахуванням пори року зобов'язані прибирати території, закріплені за ними, подвір’я, ділянки, що знаходяться в їхньому володінні, підтримувати їх у чистоті, знищувати бур’яни, видаляти карантинні рослини, прибирати сніг, очищати від криги та льоду до асфальто-бетоного покриття, посипати спеціальною сумішшю, очищати будинки та їх елементи (дахи, балкони, навіси та інші) і споруди від снігу та бурульок, підмітати, поливати (під час спеки) водою вулиці, площі, тротуари, двори, а також своєчасно очищати урни, контейнери, сміття із сміттєзбірників і вивозити у спеціально відведені місця для знешкодження та зберігання.

18.1.10.Власники та орендарі павільйонів, магазинів, кіосків, лотків, пересувних торгових точок  або відповідальні особи зобов’язані прибирати територію навколо торгових споруд і наданих для них місць до початку робочого часу та підтримувати належний порядок протягом робочого дня.

18.2. Вимоги до встановлення урн для сміття

На всіх площах та вулицях, крім вулиць індивідуальної забудови, в садах, парках, ринках, зупинках міського транспорту та інших місцях загального користування власники та балансоутримувачі зобов’язані виставляти в достатній кількості урни для сміття.

За наявність, утримання урн у чистоті та вивезення сміття несуть відповідальність власники і балансоутримувачі відповідних територій, які зобов’язані укласти договори зі спеціалізованими підприємствами, визначеними виконавцями послуг з вивезення побутових відходів.

Стаття 19. Вимоги до проведення земельних робіт

19.1. Загальні вимоги до проведення земляних робіт

19.1.1.Підприємства, організації, установи, що проводять земляні роботи пов’язані з розриттям проїжджої частини дороги, з повним або частковим закриттям руху транспортних засобів, зобов’язані не пізніше як за добу до початку робіт, (крім аварійних), інформувати про це мешканців населених пунктівчерез електронні та друковані або інші засоби масової інформації.

19.1.2.Будівельні організації відновлюють в повному обсязі асфальтобетонне покриття під’їзних шляхів до будівельних майданчиків, яке було пошкоджене при проведені будівельних робіт.

Провали і просадки в місцях виконання робіт ліквідовуються силами і засобами організацій, які виконували земляні роботи, протягом двох років від дати прийняття в експлуатацію.

19.1.3.За проведення земляних робіт самовільно (без дозвільних документів), недотримання та невиконання технічних вимог, посадові особи і громадяни несуть адміністративну відповідальність.

19.2. Виконання земляних робіт на об’єктах благоустрою

19.2.1.В разі необхідності проведення земляних робіт на об’єктах благоустрою населених пунктів виконавець повинен отримати дозвіл на порушення об’єктів благоустрою у відповідності до порядку отримання дозволів, викладених у статті 20 цих Правил.

19.2.2.Після проведення земляних робіт, замовник спільно з підрядником, забезпечують відновлення порушених елементів благоустрою в термін встановлений дозволом на порушення об’єктів благоустрою.

19.2.3.У всіх випадках під час виконання земляних робіт мають бути забезпечені безпечні умови для руху транспорту і пішоходів, а саме - встановлені попереджувальні знаки, пішохідні містки та огорожа, згідно з вимогами нормативних документів.

Відповідальність за облаштування місця проведення робіт, безпеку руху транспортних засобів та пішоходів, санітарний стан прилеглої території, відновлення дорожнього покриття та тротуарів і своєчасну здачу відновленого благоустрою після закінчення робіт несе особа, відповідальна за їх проведення.

19.2.4.Відновлення благоустрою порушеного при проведенні земляних робіт мають здійснювати  спеціалізовані організації. В окремих випадках дозволяється проведення відновлення порушених елементів благоустрою, що мають незначні обсяги власними силами за кошти замовника робіт.

19.2.5.Планові та аварійні земляні роботи, пов’язані з розриттям проїжджої частини доріг, з повним або частковим закриттям руху транспортних засобів та пішоходів проводити невідкладно в найкоротші терміни.

19.2.6.У разі неякісного утримання тимчасового покриття або несвоєчасного відновлення постійного покриття, винні притягуються до адміністративної відповідальності.

19.3. Виконання аварійних робіт

19.3.1.При проведенні аварійних робіт, пов’язаних з виконанням земляних робіт, виконавець  повинен:

- в робочий час повідомити по телефону сільську раду про характер пошкоджень інженерних мереж та місцезнаходження аварійних ділянок;

- роботи по ліквідації аварії починати негайно з подальшим оформленням дозволу на порушення об’єктів благоустрою в установленому порядку на загальних підставах.

       19.3.2.Забороняється розпочинати роботи по ліквідації аварії без присутності представника сільської ради.

19.4. Відновлення благоустрою

19.4.1.З метою забезпечення необхідної якості відновлення благоустрою, здійснювати:

вивіз вибраного ґрунту, засипання траншеї піском, проливання водою та пошаровим трамбуванням;

відновлення пошкодженого участку покриття тротуарів на повну ширину тротуарів;

відновлення місць поперечного розриття  доріг і тротуарів на відстані 0,5 - 5 метрів з обох сторін від вісі прокладеної інженерної мережі;

проведення рекультивації верхнього родючого шару ґрунту, пошкодженого при проведенні земляних робіт, засівання трави та дернування;

відновлення видалених зелених насаджень, окрім дикорослих та порослі.

19.4.2.Відновлені елементи благоустрою після проведення земляних та будівельних робіт приймаються комісійно у складі представників виконавчого комітету Терешківської сільської ради, балансоутримавача об’єкту благоустрою, громадськості.

19.5. Обов’язки виконавців земляних робіт

19.5.1.Замовник та виконавець робіт до початку і в ході виконання робіт зобов’язані:

ознайомитися з правилами проведення земляних робіт, отримати дозвіл на порушення об’єктів благоустрою;

погодити проектну документацію з організаціями і комунальними підприємствами, що експлуатують інженерні мережі;

викликати на місце проведення робіт представників організацій, що експлуатують інженерні мережі,  при початку робіт;

місце проведення земляних робіт огородити щитами, при необхідності установити перехідні містки;

не допускати проведення робіт, крім аварійних, а також складування матеріалів, виробів на діючої смузі проїжджої частини дороги;

не розміщати транспортні засоби і дорожню техніку, що застосовується для виконання робіт, крім аварійних, на проїжджій частині дороги;

забезпечити виконавців робіт спеціальними жилетами з світло відбиваючими елементами;

при виконанні робіт в темну пору доби встановити червоні ліхтарі та забезпечити надійне освітлення місця виконання робіт;

завозити матеріали на місце проведення робіт не раніше ніж за одну добу до початку робіт;

при виконанні земляних робіт, з  порушенням твердого покриття, роботи проводити згідно з вимогами відповідних санітарних та будівельних норм, асфальтування пошкоджених участків проводити по всій ширині елемента об’єктів  благоустрою (від бордюру до бардюру);

прибирання місць проведення робіт проводити одночасно з основними роботами;

19.5.2.Замість дерев і кущів видалених при проведенні земляних робіт (крім випадків, коли видалені кущі і дерева росли в охоронній зоні інженерної мережі) висаджуються зелені насадження у кількості, яка встановлена у проектній документації. Організація, яка висадила зелені насадження протягом року несе відповідальність за їх приживлення.

19.5.3.При виконанні земляних робіт, що потребують закриття проїзду транспортних засобів, напрями об’їзду повинні бути чітко і ясно визначені відповідними дорожніми знаками, які установлюються на відстані не менше 25 метрів від місця проведення земляних робіт.

19.5.4.При виявленні  інженерних мереж в місцях проведення земляних робіт, необхідно:

забезпечити їх збереження і цілісність (підвішувати, закріплювати в короби або лотки);

терміново встановити організацію, що експлуатує інженерні мережі, сповістити  та викликати їх представників на місце проведення робіт.

Якщо під час проведення земляних робіт  пошкоджено інші інженерні комунікації необхідно терміново повідомити організацію, що експлуатує дані інженерні мережі і вживати заходів щодо їх відновлення. Відновлення пошкоджених комунікацій проводить організація, що виконувала роботи, за власний рахунок, якщо дані інженерні мережі були вказані в проектній документації.

19.5.5.Організації, що проводять будівництво, ремонт, експлуатацію підземних інженерних комунікацій розташованих на проїжджих частинах доріг і тротуарах, зобов’язані:

установлювати і обслуговувати люки оглядових колодязів на одному рівні з дорожнім покриттям;

при відхиленні від установленого рівня, терміново проводити роботи (піднімання чи опускання) для встановлення люків до рівня дорожнього покриття.

19.6.Обмеження при виконанні земляних робіт

19.6.1.При виконанні земляних робіт забороняється:

  • проводити роботи без наявності у відповідальної за організацію робіт (крім аварійних) особи дозволу на порушення об’єктів благоустрою та схеми організації дорожнього руху;
  • проводити роботи (крім аварійних) без підпису відповідальної особи в схемі організації дорожнього руху;
  • засипати землею та будівельними матеріалами дерева, кущі, газони, люки колодязі, лотки, водоприймальні решітки, перепускні труби та дренажі, геодезичні знаки, проїжджу частину вулиць, тротуари.
  • псувати існуючі споруди, зелені насадження, елементи благоустрою, засоби регулювання дорожнього руху;
  • відкачувати воду з колодязів і котлованів та резервуарів прямо на тротуари та проїжджу частину вулиць;
  • залишати на проїжджій частині вулиць, тротуарах, газонах землю та будівельне сміття після закінчення робіт;
  • займати зайві площі для складування матеріалів, огороджувати територію для проведення робіт більше відведеної;

- захаращувати проходи і проїзди у дворах, ускладнювати проїзд транспортних засобів і рух пішоходів;

- самовільно пересувати або повертати рекламні засоби (з обладнанням) або окремо встановлені стаціонарні конструкції (вказівники) без погодження з власниками таких конструкцій.

19.7.Відповідальність за порушення правил проведення земляних робіт

19.7.1.Забороняється виконувати земляні, будівельні та інші  роботи без дозволу на порушення об’єктів благоустрою, виданому в установленому порядку.

19.7.2.Порушення вимог до проведення земляних робіт на території населених пунктівтягне за собою адміністративну відповідальність згідно з чинним законодавством України.

19.7.3.Шкода, завдана об’єкту благоустрою в результаті порушення вимог до проведення земляних робіт на території населених пунктів підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її завдала.

19.7.4.У випадках завдання шкоди чи знищення елементів благоустрою при проведенні земляних робіт, причетні  до цього юридичні та фізичні особи, усувають пошкодження  (відновлюють елементи благоустрою) власними силами та за свої кошти або за домовленістю з балансоутримувачем перераховують на його рахунок суму коштів необхідну для проведення відновлювальних робіт.

У разі відмови, або незгоди винних відновлювати пошкоджені елементи благоустрою, при проведенні земляних робіт, балансоутримувач спільно з Інспекцією по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом населених пунктівготує позовну заяву та звертається до суду з позовом про відшкодування завданої шкоди.

19.7.5.У разі якщо пошкодження елементів благоустрою здійснюється балансоутримувачем у ході усунення аварії на власних інженерних мережах чи власних об’єктах або якщо особу, яка пошкодила чи знищила елементи благоустрою, не виявлено, відновлювальні роботи проводяться за рахунок власника об’єкта благоустрою.

Стаття 20. Дозвіл на порушення об’єктів благоустрою

20.1. Земляні та/або ремонтні роботи, для проведення яких необхідно отримання дозвілу

20.1.1.Перелік земляних та/або ремонтних робіт, для проведення яких необхідно отримання дозвілу:

 1емляні або монтажні роботи, не пов’язані з прокладенням, перекладенням, ремонтом інженерних мереж і споруд;

 2емляні або монтажні роботи, пов’язані з розриттям дорожнього покриття вулиць, доріг;

 3оботи, пов’язані з порушенням благоустрою об’єктів зеленого господарства;

 4) роботи, пов’язані з інженерними вишукуваннями;

 5) роботи, пов’язані з археологічними дослідженнями;

 6) улаштування нових та/або заміна існуючих посадкових майданчиків для пасажирів міського громадського транспорту з встановленням навісу або павільйону;

 7емонт та/або улаштування майданчиків для паркування транспортних засобів, спортивних, дитячих та інших майданчиків;

 8)заміна пошкоджених та застарілих конструкцій опор, ліхтарів, освітлювальної арматури, тросів, розтяжок, кабелів, дротів, комунікаційної апаратури;

 9) прокладення, перекладення або заміна водостічних, водопровідних труб та водоприймальних колодязів;

 10) установлення нових, відновлення, ремонт та заміна існуючих малих архітектурних форм;

 11)відбудова, відновлення зруйнованих частин фундаментів пам’ятників, декоративних скульптур та композицій, елементів обладнання фонтанів та декоративних басейнів із заміною зношених труб та водопровідної арматури фонтанів тощо;

 12) установлення нових та/або ремонт і відбудова пошкоджених споруд і обладнання пляжів (гардеробів, камер схову, пунктів прокату пляжного інвентарю, туалетів, лав, грибків, навісів, альтанок тощо), спортивного та дитячого устаткування.

20.2. Порядок видачі дозволу

20.2.1. Порядок встановлює процедуру видачі дозволів на порушення об’єктів благоустрою (далі - дозвіл) або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів.

20.2.2. Порядок видачі дозволу поширюється на юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що здійснюють порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з проведенням земляних та/або ремонтних робіт.

20.2.3. Дозвіл не вимагається, якщо земляні та/або ремонтні роботи проводяться:

особами, які мають документ, що посвідчує право власності або право користування земельною ділянкою, у тому числі право земельного сервітуту;

у рамках підготовчих або будівельних робіт, право на проведення яких оформлене в установленому законодавством порядку.

20.2.4. Дозвіл видається виконавчим органом сільської ради за місцем проведення робіт на підставі письмової заяви, що подається відповідною юридичною особою чи фізичною особою - підприємцем (або їх уповноваженим представником), за відповідною формою.

Для отримання дозволу подається:

- заява юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що здійснюють порушення об’єктів благоустрою, пов’язане з проведенням земляних та/або ремонтних робіт;

- план – схема місця проведення робіт;

- графік виконання робіт;

-гарантійний лист про відновлення благоустрою (асфальтування) на місці проведення робіт, або копію договору з підприємством, організацією на відновлення благоустрою, твердого покриття на місці проведення робіт.

Для переоформлення, анулювання або видачі дубліката дозволу подаються заява та дозвіл або його дублікат (крім випадку видачі дубліката у зв’язку з втратою).

Зазначений перелік документів є вичерпним.

20.2.5.Видача дозволу, його переоформлення, видача дубліката та анулювання дозволу здійснюються на безоплатній основі.

20.2.6.Строк дії дозволу визначається з урахуванням умов проведення робіт і не може перевищувати один рік.

20.2.7.Порядок видачі дозволів або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання дозволів затверджується рішенням  виконавчого комітету Терешківської сільської ради на підставі Типового порядку.

20.2.8. Дозвіл видається протягом 10 робочих днів з дня реєстрації заяви.

20.2.9. Виконавчий комітет сільської ради веде реєстр дозволів.

20.3. Відмова у видачі дозволу

Відмова у видачі дозволу видається заявнику в письмовій формі з відповідним обґрунтуванням у строк, передбачений для видачі дозволу.

Підставою для відмови у видачі дозволу є невідповідність поданих документів вимогам законодавства.

Відмову у видачі дозволу може бути оскаржено в установленому порядку.

Виконавцям робіт та їх замовникам, які допускали порушення в роботі по попередньо виданим дозволам, ігнорували зауваження та попередження уповноваженого представника власника об’єктів благоустрою, або в кошторисі яких не передбачені кошти на відновлення зруйнованого благоустрою та/або відшкодування відновної вартості об’єктів чи елементів благоустрою, у наданні наступного дозволу може бути відмовлено, або дозвіл може бути виданий лише при попередній оплаті вартості робіт, пов’язаних з відновленням об’єкта благоустрою, на рахунок власника (балансоутримувача) об’єкта. Розрахунок вартості здійснюється, виходячи з обсягу та характеру робіт, відповідно до діючого законодавства, встановлених норм та правил.

20.4. Переоформлення та видача дублікату дозволу

20.4.1.Підставою для переоформлення дозволу є передача права проведення на об’єктах благоустрою робіт іншій особі або зміна найменування юридичної особи чи прізвища, ім’я, по батькові фізичної особи - підприємця та/або їх місцезнаходження.

Переоформлення дозволу здійснюється за процедурою, передбаченою частиною восьмою статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

Під час переоформлення дозволу проведення робіт не зупиняється.

20.4.2. Підставою для видачі дубліката дозволу є втрата або пошкодження дозволу.

Дублікат дозволу видається за процедурою, встановленою частиною дев’ятою статті 4-1 Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності”.

20.5. Анулювання дозволу

Дозвіл може бути анульовано виконавчим органом Терешківської сільської ради у разі:

подання особою, яка отримала дозвіл, заяви про його анулювання та оригіналу дозволу або його дубліката;

наявності відомостей про припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що отримали дозвіл.

Виконавчий орган сільської ради у разі анулювання дозволу вносить відповідну інформацію до реєстру дозволів.

У разі анулювання дозволу за заявою особи, яка отримала дозвіл, така особа може отримати новий дозвіл відповідно до вимог цих Правил.

Стаття 21. Вимоги до утримання пляжів та інших місць відпочинку населення

21.1. Утримання пляжів, місць масового відпочинку населення населених пунктівна воді та контроль за їх утриманням

Території пляжів та місць масового відпочинку населення населених пунктів на воді зобов’язані утримувати у належному санітарному стані їх балансоутримувачі або особи, яким вказані території передані згідно з договорами оренди, відповідно до умов, передбачених цими Правилами та іншими нормативними актами.

Утримання територій пляжів та місць масового відпочинку населення населених пунктів на воді у процесі експлуатації включає своєчасне прибирання берега, роздягалень, зеленої зони, дезінфекцію вбиралень, перевезення зібраних побутових відходів до 8.00 години ранку, вживання заходів щодо запобігання забрудненню річок та водоймищ, охорону зелених насаджень, огородження відповідної території, у тому числі декоративне.

Контроль за утриманням територій пляжів та місць масового відпочинку населення населених пунктів на воді, що не передані у користування згідно договорів оренди, забезпечує уповноважений орган виконавчого комітету Терешківської сільської ради.

21.2. Вимоги до облаштування пляжів

Особи, які утримують пляжі, забезпечують:

встановлення урн для сміття на відстані 3-5 м від смуги зелених насаджень і не менше ніж 10 м від урізу води;

встановлення контейнерів для зберігання побутових відходів поза межами прибережно-захисної смуги водних об’єктів та пляжної зони;

встановлення вбирален на відстані від місця купання не менше ніж 50 м і не більше ніж 200 м;

встановлення приладів освітлення для забезпечення безпечного перебування на території пляжів у вечірні та нічні часи громадян;

На території пляжів в обов’язковому порядку організовуються рятувальні станції, санітарні пункти, інші об’єкти відповідно до вимог законодавства.

Стаття 22. Вимоги до утримання кладовищ

22.1. Загальні вимоги до облаштування та утримання кладовищ

Планування нових, утримання та санітарне впорядкування діючих кладовищ здійснюється відповідно до вимог Державних санітарних правил та норм та Порядку утримання кладовищ та інших місць поховань.

Планування та впорядкування території місць поховань забезпечують виконавчі органи сільської ради згідно з генеральним планом забудови населених пунктівта іншої містобудівної документації, з дотриманням обов’язкових містобудівних, екологічних та санітарно-гігієнічних вимог.

При повному використанні територій під захоронення та неможливості проведення повторного поховання кладовище закривається. Території закритих кладовищ після завершення кладовищного періоду при відповідному рівні упорядкування можуть бути відведені під парки та сквери.

22.2. Утримання кладовищ
Утримання місць поховань, що перебувають на державному обліку як об’єкти культурної спадщини, забезпечують виконавчі органи сільської ради із залученням органів охорони культурної спадщини.
Кладовища та прилегла територія повинні регулярно прибиратися, очищатися від зів’ялих квітів, вінків, опалого листя. Проїзди та пішохідні доріжки зимою повинні бути очищені від снігу та посипатися піском.
На кладовищах повинні бути спеціальні місця для встановлення контейнерів по збору зів’ялих квітів, вінків, опалого листя. В разі недостатньої кількості контейнерів дозволяється тимчасово накопичувати сміття (зів’ялих квітів, вінків, опалого листя) в накопичувальних ямах з подальшим вивозом  на полігон твердих побутових відходів.
На території кладовища забороняється:
- порушувати тишу та встановлений порядок;
- розміщувати сміття після прибирання могил не у відведених для цього  місцях;
- розпалювати багаття, брати грунт, різати дерн, довготривало зберігати будівельні та інші матеріали (крім спеціально відведених для цієї мети місць);
- вигулювати або випасати тварин;
- займатися комерційною діяльностю (торгівлею квітами, вінками, ритуальною атрибутікою, продуктами харчування, декоративним піском та інше) на території кладовища.
22.3. Обов’язки користувача місця поховання 
Встановлені громадянами (організаціями) намогильні споруди (пам’ятники, огорожі, квітники, декоративна плитка та інше) є їх власністю.
Після виконання робіт з облаштування могили (встановлення надмогильної споруди, огорожі тощо) користувач місця поховання зобов’язаний забезпечити прибирання території біля могили та винесення сміття до спеціально відведених місць на кладовищі.
При руйнуванні під час виконання робіт прилеглих намогильних споруд, доріжок та елементів благоустрою кладовища особа, яка виконувала роботи повинна реставрувати пошкоджені елементи за власний рахунок.
Кожне місце поховання, незалежно від їх видів, може бути облаштовано зеленим парканом з декоративних рослин, бардюрним каменем, викладено бетонною плиткою або мати металеву огорожу не вище 40 см.  При порушенні користувачем цих вимог або збільшення розмірів відведеної ділянки та висоти огорожі, споруди демонтуються силами ритуальної служби та передаються для збереження на склад.

Стаття 23. Утримання вулично-дорожньої мережі

23.1. Загальні вимоги до утримання доріг

Ремонт і утримання доріг та споруд на них повинні виконуватися відповідно до вимог Єдиних правил ремонту і утримання автомобільних доріг, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони, а також Технічних правил ремонту і утримання міських вулиць і доріг, затверджених наказом Держжитлокомунгоспу.

Роботи з експлуатаційного утримання вулиць, доріг і дорожніх споруд включають технічний нагляд за ними для своєчасного виявлення та усунення дефектів, забезпечення роботи елементів вулиць і споруд у різні періоди року, утримання їх в експлуатаційному стані.

Комунальне підприємство або підприємство, з яким заключний договір щодо утримання вулично-дорожньої мережі, забезпечує прибирання балансових доріг і споруд на них, зупинок громадського транспорту, своєчасний якісний ремонт твердого покриття балансових доріг і площ, балансових колесовідбійних стрічок і направляючих огорож та нанесення горизонтальної дорожньої розмітки на балансовій вулично-шляховій мережі.

Утримання в належному стані зупинок громадського транспорту покладається на виконавчий комітет сільської ради або на підприємство, з яким заключний договір щодо утримання вулично-дорожньої мережі.

23.2. Порядок прибирання доріг та споруд на них

Основною операцією під час літнього утримання є підмітання з подальшим вивозом сміття.

Підмітання слід здійснювати вдень від 6 до 21 години, причому після висихання покриття, зволоження якого могло статися внаслідок дощу або миття.

23.3. Зимове утримання доріг та споруд на них

Зимове утримання включає в себе виконання робіт, що поділяються на три групи: снігоочищення, видалення снігу та скол криги, ліквідація ожеледі та боротьба зі слизькістю.

У залежності від температури повітря щільність посипання дорожнього покриття під час обробки технологічними матеріалами повинна відповідати установленим нормам.

Під час снігопадів інтенсивністю понад 30 мм/год, сніг слід згрібати та підмітати окремо. Роздільне згрібання та підмітання снігу раціональне у випадках, коли процес снігоочищення складається з двох і більше циклів.

Боротьбу з ожеледицею і слизькістю на тротуарах і проїздах слід вести, використовуючи пісок з домішками солі або іншими сертифікованими матеріалами.

23.4. Обовязки суб’єктів утримання вулично-дорожньої мережі

23.4.1. Власники дорожніх об'єктів або уповноважені ними органи, дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані:

- своєчасно і якісно виконувати експлуатаційні роботи відповідно до технічних правил з дотриманням норм і стандартів з безпеки руху;

- постійно контролювати експлуатаційний стан усіх елементів дорожніх об'єктів та негайно усувати виявлені пошкодження чи інші перешкоди в дорожньому русі, а за неможливості це зробити - невідкладно позначити їх дорожніми знаками, сигнальними, огороджувальними і направляючими пристроями відповідно до діючих нормативів або припинити (обмежити) рух;

- контролювати якість робіт, що виконуються підрядними організаціями;

- вирішувати питання забезпечення експлуатації дорожніх об'єктів у надзвичайних ситуаціях, за несприятливих погодно-кліматичних умов, у разі деформації та пошкодження елементів дорожніх об'єктів, аварії на підземних комунікаціях або виникнення інших перешкод у дорожньому русі разом із спеціалізованими службами організації дорожнього руху оперативно вносити зміни до порядку організації дорожнього руху;

- сповіщати виконавчі органи сільської ради та учасників дорожнього руху про закриття або обмеження руху, стан дорожнього покриття і рівень аварійності на відповідних ділянках, погодно-кліматичні та інші умови;

- утримувати зупинки громадського транспорту в належному стані, очищувати їх від сміття, снігу та криги, своєчасно проводити очистку урн.

23.4.2. Власники транспортних засобів, водії зобов'язані виключати можливість винесення на дорожні об'єкти сипучих матеріалів, землі, каміння, будівельних матеріалів, а також засмічення проїжджої частини внаслідок переповнення кузова транспортного засобу вантажем, пошкодження тари, розвіювання безтарних вантажів, руху із незакріпленим вантажем, забруднення або запилення повітря.

Забороняється заправляти транспортні засоби паливно-мастильними матеріалами з автомобільних та інших пересувних бензо-газозаправників, займатися торгівлею паливно-мастильними та іншими матеріалами і виробами, а також мити транспортні засоби на проїжджій частині дорожніх об'єктів, узбіччі та тротуарах.

Стаття 24. Утримання місць стоянки транспортних засобів

24.1. Загальні вимоги до місць для стоянки транспортних засобів (автостоянок, місць паркування транспорту).

Місця для стоянки транспортних засобів (автостоянки, місця
паркування) використовуються виключно за цільовим призначенням.

Паркування автотранспортних засобів категорично забороняється на газонах та на тротуарах, якщо для проходу пішоходів залишається менше ніж 2 м.

На територіях місць для стоянки транспортних засобів (автостоянок,
місць паркування) забезпечується додержання загальних вимог санітарного
очищення територій, вимог цих Правил, встановленого порядку та режиму
паркування.

Утримання у належному стані територій місць для стоянки
транспортних засобів (автостоянок, місць паркування) здійснюють їх
балансоутримувачі або особи, яким передані зазначені території у користування згідно з договором, або особи, на яких обов'язок по утриманню відповідної території покладений договором або актом виконавчого органу
сільської ради.

У випадку розміщення місць для паркування на проїжджій частині
дороги санітарне очищення території здійснюють особи, на яких покладений
обов'язок по прибиранню такої дороги, або особи, на яких обов'язок по
утриманню відповідної території покладений договором або актом виконавчого органу сільської ради.

 24.2. Обмеження у місцях для стоянки транспортних засобів

У спеціально обладнаних місцях для стоянки транспортних засобів
забороняється:

  • засмічувати територію, а також мити транспортні засоби в непередбачених для цього місцях;
  • торгувати без відповідного дозволу, здійснювати рекламні заходи;
  • зливати відпрацьовані мастила на землю чи дорожнє покриття;
  • псувати обладнання місць стоянки, паркування, пошкоджувати зелені насадження;

- захаращувати території місць для стоянки транспортних засобів (автостоянок, місць паркування) сміттям, відходами, товарами, тарою, обладнанням тощо.

Стаття 25. Освітлення територій будівель

25.1. Утримання елементів зовнішнього освітлення

Утримання елементів зовнішнього освітлення на об’єктах благоустрою реалізується балансоутримувачами відповідно до вимог чинного законодавства.

Утримання та обслуговування мереж освітлення прибудинкових територій здійснюються балансоутримувачем територій. Світильники встановлені над під’їздами будинків обслуговуються балансоутримувачами будинків.

25.2. Вимоги до освітлення об’єктів благоустрою

На території автозаправних станцій і автостоянок, прилеглих до них вулиць і доріг з транспортним рухом світильники повинні встановлюватися на висоті не менше ніж 3 м. Для освітлення вказаних об’єктів не допускається застосовувати прожектори, які розташовуються на дахах і навісах і спрямовані в бік вулиць або доріг.

Зовнішнє архітектурне освітлення повинне забезпечувати у вечірній час добру видимість і виразність найбільш важливих об’єктів благоустрою і підвищувати комфортність світлового середовища.

Освітлення конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок, вказівників не повинно засліплювати учасників дорожнього руху, а також не повинно освітлювати квартири житлових будинків.

Стаття 26. Дотримання тиші в громадських місцях населених пунктів сільської ради

26.1. Захищені об’єкти, на яких забезпечується дотримання  тиші

До захищених об’єктів відносяться жилі будинки і прибудинкові території; лікувальні, санаторно-курортні заклади, будинкі-інтернати, заклади освіти та  культури; готелі і гуртожиткі; заклади ресторанного харчування, торгівлі, побутового обслуговування, інші будівлі та споруди, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди.

26.2. Обовязки суб’єктів благоустрою щодо дотримання тиші

Органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, юридичні та фізичні особи при здійсненні будь-яких видів діяльності зобов’язані:

не допускати протягом доби перевищення рівнів шуму, встановлених санітарними нормами для захищених об’єктів жилих будинків і прибудинкових територій; лікувальних, санаторно-курортних закладів, будинків-інтернатів, закладів освіти та  культури; готелів і гуртожитків; закладів ресторанного харчування, торгівлі, побутового обслуговування, інших будівель та споруд, у яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

забезпечувати під час роботи закладів громадського харчування, торгівлі, побутового обслуговування, культури, при проведенні дискотек, масових святкових і розважальних заходів щодо рівнів звучання звуковідтворювальної апаратури та музичних інструментів у приміщеннях і на відкритих площадках, а також рівні шуму в прилеглих до них жилих і громадських будівлях, що не перевищують рівнів, установлених санітарними нормами.

26.3. Заборона дій на захищених об’єктах для відповідного часу доби

Шум на захищених об’єктах при здійснені будь-яких видів діяльності не повинен перевищувати рівнів, установлених санітарними нормами для відповідного часу доби:

денний час – часовий проміжок від 08.00  до 22.00 години, нічний час – часовий проміжок від 22.00 до 08.00 години за місцевим часом;

у нічний час забороняються гучний спів і викрики, користування звуковідтворювальною апаратурою та іншими джерелами побутового шуму, проведення салютів, феєрверків, використання піротехнічних засобів.

26.4. Проведення ремонтних робіт на захищених об’єктах

Проведення ремонтних робіт, що супроводжуються шумом, забороняється в робочі дні з 22.00 до 8.00 години, а в святкові та неробочі дні – цілодобово.

Власник або орендар приміщень, у яких передбачається проведення ремонтних робіт, зобов’язаний повідомити мешканців прилеглих квартир про початок зазначених робіт. За згодою мешканців усіх прилеглих квартир ремонтні та будівельні роботи можуть проводитися також у святкові та неробочі дні. Шум, що утворюється під час проведення будівельних робіт, не повинен перевищувати санітарних норм цілодобово.

26.5.Види діяльності, на які не поширюються вимоги щодо дотримання тиші

Додержання тиші та обмежень певних видів діяльності, які супроводжуються шумом, не поширюються на випадки:

попередження або ліквідації наслідків аварій, стихійного лиха, інших надзвичайних ситуацій;

надання невідкладної допомоги, попередження або припинення правопорушень;

попередження крадіжок, пожеж, а також виконання завдань цивільної оборони;

роботи обладнання і механізмів, що забезпечують життєдіяльність житлових і громадських будівель, за умов невідкладних заходів щодо максимального обмеження проникнення шуму в прилеглі приміщення, в яких постійно чи тимчасово перебувають люди;

відзначення встановлених законом святкових і неробочих днів, інших свят відповідно до рішень виконавчого комітету сільської ради;

проведення спортивних змагань;

проведення салютів, феєрверків, інших заходів із використанням вибухових речовин і піротехнічних засобів у заборонений час за погодженням з уповноваженим органом виконавчого комітету Терешківської  сільської ради за умови забезпечення безпечних умов для життя та здоров’я населення.

Стаття 27. Проведення масових заходів

27.1.Порядок здійснення благоустрою, утримання об'єктів та елементів благоустрою під час проведення виставок, святкових, розважальних та інших масових заходів

27.1.1.Для проведення державних масових заходів відповідні структурні підрозділи виконавчого комітета Терешківської сільської ради готують відповідний проект розпорядження Терешківського сільського голови за місяц до початку проведення запланованого заходу, в установленому порядку.

27.1.2.Для проведення недержавних масових заходів їх організаторами подається письмове повідомлення до виконавчого комітету Терешківської сільської ради. У повідомленні зазначаються мета, форма, місце проведення заходу, маршрут проходження, час його початку та закінчення, передбачувана кількість учасників, прізвище, ім'я організаторів, місце їх проживання, номер контактного телефону, дата подачі повідомлення, необхідність (чи відсутність такої) використання звукопідсилюючої апаратури.

27.1.3.Організатори або замовники виставок, святкових, розважальних, концертних, рекламних та інших масових заходів, зобов'язані в місцях проведення вказаних заходів забезпечити додержання чистоти та порядку, шляхом заключення договорів на прибирання території та вивіз сміття з уповноваженим виконавчим комітетом сільської ради, збереження зелених насаджень (клумб, газонів, дерев, кущів), шляхом укладення договору на відновлення зелених насаджень з відповідною організацією.

27.1.4.На період підготовки і проведення масових і офіційних заходів (свята, народні гуляння, фестивалі, спортивні змагання, з'їзди, конференції, та ін.) на вулицях і дорогах допускається розміщувати над проїзною частиною засоби святкового оформлення та відповідну інформацію з дотриманням вимог чинного законодавства і забезпечення видимості дорожніх знаків, перехресть, пішохідних переходів, місць для зупинки маршрутних транспортних засобів.

27.1.5.Організатори заходів відповідають за дотримання учасниками масових заходів цих Правил, збереження зелених насаджень, приміщень, споруд, будівель, устаткування, меблів, інвентарю та іншого майна в місці проведення масового заходу.

27.1.6. Проведення масового заходу закінчувати до 22 години.

Стаття 28. Утримання тимчасових споруд

28.1. Загальні положення розміщення тимчасових споруд

28.1.1. Комплексна  схема розміщення тимчасових споруд (далі – ТС) та архітип розробляються за рішенням виконавчого комітету сільської ради суб'єктом господарювання, який має ліцензію на виконання проектних робіт, або архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, та  затверджуються рішенням (розпорядженням, наказом) виконавчого органу відповідної ради. Розроблення комплексної схеми розміщення ТС та архітипу здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених законодавством.

28.1.2.Розміщення окремих ТС здійснюється згідно з Положенням про розміщення ТС для провадження підприємницької діяльності на території сільської ради.

28.1.3.Для розміщення групи ТС (але не більше п'яти) розробляється єдиний паспорт прив'язки ТС з прив'язкою кожної окремої ТС з відображенням благоустрою прилеглої території та інженерного забезпечення (на топографо-геодезичній основі М 1:500).

28.1.4.Розміщення ТС під час проведення ярмарок, державних та місцевих святкових, урочистих масових заходів на строк проведення таких заходів здійснюється у порядку, встановленому виконавчим комітетом Терешківської сільської ради.

28.1.5.Тимчасові збірно-розбірні металеві гаражі на прибудинкових територіях житлової забудови встановлюються відповідно Порядку розміщення та будівництва гаражів для легкових автомобілів.

28.1.6.Встановлення антипаркувальних засобів, обмежуючих пристроїв в місцях загального користування на землях комунальної власності проводиться за умови наявності відповідного дозволу уповноважених органів виконавчої влади.

28.1.7.Забороняється розміщення ТС та інших конструкцій в охоронних зонах інженерних мереж та за рахунок зелених насаджень, крім випадків, передбачених рішенням Терешківської сільської ради.

28.1.8. Біля стаціонарних та пересувних ТС власником (орендарем) або відповідальною особою встановлюється урна для збирання твердих побутових відходів ємністю не менше 20 л, а також забезпечується прибирання території на відстані до 20 м навколо ТС.

28.1.9.Власник ТС зобов’язаний щорічно укладати договори на вивезення, приймання та знешкодження твердих побутових відходів з відповідним підприємством.

Самовільно встановлені ТС та інші конструкції підлягають демонтажу у спосіб передбачений чинним законодавством.

28.2. Порядок отримання паспорта прив'язки ТС

28.2.1.Підставою для  розміщення  ТС  є  паспорт  прив'язки  ТС.

28.2.2.Замовник, який має намір встановити ТС, звертається до виконавчого комітету Терешківської сільської ради із відповідною заявою у довільній формі про можливість розміщення ТС.

28.2.3.Відповідність намірів щодо місця розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним нормам визначає    управління з питань містобудування  та архітектури виконавчого комітету Терешківської сільської ради протягом десяти робочих днів з дня подання зазначеної заяви.

Про відповідність намірів замовника щодо місця розташування ТС комплексній схемі розміщення ТС (у разі її наявності), будівельним нормам замовник повідомляється управлінням з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Терешківської сільської ради письмово протягом трьох робочих днів з дня такого визначення відповідності намірів або замовнику надається аргументована  відмова  щодо  реалізації намірів розміщення ТС.

28.2.4.Для оформлення паспорта прив'язки замовник звертається до відділу з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Терешківської сільської ради із додатковою заявою щодо оформлення паспорта прив'язки ТС, до якої додає:

- схему розміщення ТС ;

- ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС), які виготовляє суб'єкт господарювання, що має ліцензію на виконання проектних робіт, або архітектор, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат;

-схему благоустрою прилеглої території, складену замовником або суб'єктом підприємницької діяльності, який має відповідну ліцензію, архітектором, який має відповідний кваліфікаційний сертифікат, відповідно  до Закону України "Про благоустрій населених пунктів України";

-технічні умови щодо інженерного забезпечення (за  наявності), отримані  замовником  у  балансоутримувача  відповідних інженерних мереж.

Зазначені документи замовником отримуються самостійно.

28.2.5.Паспорт прив'язки ТС оформлюється відділом з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Терешківської сільської ради протягом десяти робочих днів  з  дня подання зазначеної заяви.

28.2.6. Паспорт прив'язки включає:

-схему розміщення ТС, виконану на топографо-геодезичній основі у масштабі 1:500, а також схему благоустрою прилеглої території;

-ескізи фасадів ТС у кольорі М 1: 50 (для стаціонарних ТС);

-технічні умови щодо інженерного забезпечення ТС, отримані замовником у балансоутримувача відповідних мереж;

-реквізити замовника (найменування, П.І.Б., адреса, контактна інформація).

Цей перелік документів є вичерпним.

28.2.7.Строк дії паспорта прив'язки визначається відділом з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету Терешківської сільської ради відповідно до генерального плану, плану зонування та детального плану територій та з урахуванням строків реалізації їх положень.

28.2.8.Продовження строку дії паспорта прив'язки здійснюється за заявою замовника,  шляхом зазначення нової дати, підпису та печатки у паспорті прив'язки з питань містобудування та архітектури виконавчого комітету сільської ради.

28.2.9. Встановлення ТС здійснюється  відповідно до паспорта прив'язки. Відхилення від паспорта прив'язки ТС не допускається.

Стаття 29. Демонтаж тимчасових споруд, встановлених без відповідного дозволу

29.1.Порядок демонтажу тимчасових споруд, збірно-розбірних металевих гаражів, МАФ, антипаркувальних засобів, обмежуючих пристроїв, автолавок, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників

29.1.1.Демонтаж встановлених тимчасових споруд, збірно-розбірних металевих гаражів, МАФ, антипаркувальних засобів, обмежуючих пристроїв, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників, здійснюється у випадках:

- самовільного розміщення тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників;

- недотримання, відхилення від вимог паспорту прив’язки, паспорту вивіски (вказівника) чи інших дозвільних документів при розміщенні тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, автолавки, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників;

- у разі закінчення строку дії чи анулювання паспорту прив’язки, паспорту вивіски (вказівника), інших дозвільних документів.

29.1.2.Тимчасова споруда, збірно-розбірний металевий гараж, МАФ, антипаркувальний засіб, обмежуючий пристрій,  спеціальна конструкція для розміщення зовнішньої реклами, вивіска та вказівник підлягає демонтажу згідно припису на демонтаж інспектор відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради наданого власнику.

Протягом зазначеного в приписі терміну власник тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників зобов'язаний за власний рахунок здійснити демонтаж зазначений у приписі та відновити порушені об’єкти благоустрою.

29.1.3.У випадках, якщо власник не встановлений або йому не можливо вручити припис на демонтаж, інспектор відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, доводить вимоги припису до відома через офіційний веб-сайт Терешківської громади.

29.1.4.Організація демонтажу тимчасових споруд, збірно-розбірних металевих гаражів, МАФ, антипаркувальних засобів, обмежуючих пристроїв, спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, вивісок та вказівників   здійснюється інспектор відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, роботи з демонтажу виконуються підприємством,  організацією або іншим суб’єктом підприємницької діяльності  на підставі договору.

29.1.5.При проведенні демонтажу тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, автолавки, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски та вказівника створюється комісія у складі голови комісії – заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів та членів комісії - інспектора відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, начальника відділу з питань містобудування та архітектури Терешківської сільської ради, членів виконавчого комітету Терешківської сільської ради, поліцейського офіцера Терешківської громади, представника комунального підприємства, на якому буде зберігатися демонтована споруда, депутатського корпусу Терешківської сільської ради, представників громадських організацій населених пунктів (за згодою) та при необхідності інших підприємств чи служб.

Про дату та час проведення демонтажу інспектор відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, сповіщає власника тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою. У випадках, якщо власник не встановлений або йому не можливо вручити повідомлення про демонтаж, інспектор відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, доводить відповідну інформацію до відома через офіційний веб-сайт Терешківської громади.

Комісія складає акт про стан тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, автолавки, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски та вказівника у трьох примірниках, один з яких залишається в інспектора відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, другий надається комунальному підприємству, на якому буде зберігатися демонтована споруда, а третій надається або надсилається власнику.

В акті комісія засвідчує:

1) Опис тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски, вказівника:

    - геометричні параметри;

    - матеріали виготовлення;

    - наявність підключення до інженерних мереж;

2) Перелік візуально виявлених недоліків:

    - цілісність фасаду;

    - дверей, вікон, замків, конструкції тощо;

3) Фото (відео) фіксація.

4)Опечатування дверей та вікон на час зберігання, печаткою комунального підприємства на якому буде зберігатися демонтована споруда.

29.1.6.За потребою охорону громадського порядку при проведені демонтажу тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски, вказівника та їх безпечне транспортування до місця зберігання забезпечує Управління патрульної поліції.

29.1.7. Роботи з приведення об’єкту благоустрою у належний стан після проведення демонтажу здійснюються власником тимчасової споруди або балансоутримувачем об’єкту благоустрою.

29.1.8.Демонтована тимчасова споруда, збірно-розбірний металевий гараж, МАФ, антипаркувальний засіб, обмежуючий пристрій, спеціальна конструкція для розміщення зовнішньої реклами, вивіска, вказівник зберігається на території комунального підприємства населеного пункту визначеного рішенням виконавчого комітету Терешківської сільської ради, яке несе відповідальність за її збереження.

Демонтована тимчасова споруда, збірно-розбірний металевий гараж, МАФ, спеціальна конструкція для розміщення зовнішньої реклами, вивіска, вказівник та майно, що знаходилось всередині (за наявності) повертається особі після надання нею наступних документів:

1) документів, що посвідчують особу;

2) документів, що підтверджують право власності на демонтоване майно чи законного володіння, користування ним, а також документів, що підтверджують право власності (користування) майном;

3) документів про оплату послуг та відшкодування витрат, пов’язаних з демонтажем: відключенню від інженерних мереж, робіт з демонтажу, перевезенню, завантаженню (розвантаженню) та зберіганню відповідного майна, відновленню благоустрою на місці демонтованої тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаража, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски, вказівника.

Видача здійснюється за актом приймання-передачі, один з яких видається особі, а інший залишається на комунальному підприємстві, на якому зберігалось відповідне майно.

У випадку якщо власник протягом 6 місяців після демонтажу тимчасової споруди, збірно-розбірного металевого гаражу, МАФ, антипаркувального засобу, обмежуючого пристрою, спеціальної конструкції для розміщення зовнішньої реклами, вивіски, вказівника (відповідно до ч. 1 ст.347 Цивільного кодексу України) не забирає належне йому майно, надаючи відповідні докази своїх майнових прав на нього, то воно може бути реалізоване згідно чинного законодавства України з подальшою компенсацією затрачених коштів на демонтаж, зберігання та поверненням залишків коштів боржнику (власнику).

Стаття 30. Розміщення зовнішньої реклами

30.1. Розміщення зовнішньої реклами та спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами

Розміщення та утримання конструкцій зовнішньої реклами, вивісок та вказівників  проводиться відповідно до Порядку розміщення зовнішньої реклами та спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами.

Підставою для розміщення зовнішньої реклами та спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами та виконання робіт, пов’язаних з розташуванням рекламного засобу є дозвіл, виданий на підставі рішення виконавчого комітету Терешківської сільської ради уповноваженим на те комунальним підприємством.

Підставою для розміщення вивісок, вказівників, штендерів є паспорт, виданий в установленому порядку відповідним комунальним підприємством.

При розміщенні спеціальних конструкцій для розміщення зовнішньої реклами, окремо розміщених вказівників, які потребують земляних та/або ремонтних, монтажних та інших робіт, пов’язаних з порушенням об’єктів благоустрою власник (замовник) зобов’язаний отримати в установленому порядку дозвіл на порушення об’єктів благоустрою.

Після проведення земляних робіт власник (замовник) забезпечує відновлення порушених елементів благоустрою у повному обсязі.

Самовільно встановлені конструкції зовнішньої реклами, вивіски, вказівники, покажчики, штендери та інші рекламні засоби підлягають демонтажу.

30.2. Утримання зовнішньої реклами

Відповідальність за технічний стан та зовнішній вигляд рекламних засобів, вивісок, вказівників порушення вимог техніки безпеки під час розташування (монтажу), експлуатації та демонтажу рекламних засобів, вивісок, вказівників несе власник таких конструкцій згідно із законодавством. Розповсюджувач зовнішньої реклами або власник вивісок та вказівників повинен за свій рахунок усувати всі дефекти, що виникають в процесі експлуатації спеціальних конструкцій.

Під час експлуатації конструкцій зовнішньої реклами власник зобов'язаний своєчасно проводити щосезонних технічний огляд та сезонне технічне обслуговування, поточний ремонт, фарбування, з обовязковим  маркуванням та нанесенням світлоповертаючої розмітки та утримувати її відповідно до вимог дозвільних документів.

Стаття 31. Перелік установлених законом обмежень (обтяжень) на використання земельних ділянок об’єктів  благоустрою

31.1. Обмеження при використанні обєктів благоустрою

Підприємствам, організаціям, установам незалежно від їх відомчого підпорядкування та форм власності, фізичним особам-підприємцям, органам самоорганізації населення, а також громадянам, у тому числі іноземцям та особам без громадянства на об’єктах та елементах благоустрою забороняється:

     - виконувати земляні,  будівельні та інші роботи без дозволу,
виданого в установленому законодавством порядку;

     - самовільно влаштовувати  городи,  створювати,  пошкоджувати
або знищувати газони,  самовільно висаджувати та знищувати дерева,
кущі тощо;

     - вивозити  і  звалювати  в  не  відведених  для цього місцях
відходи, траву, гілки, деревину, листя, сніг;

     - складувати будівельні матеріали, конструкції, обладнання за
межами будівельних майданчиків;

     - самовільно   встановлювати   об'єкти   зовнішньої  реклами,
торговельні лотки, павільйони, кіоски тощо;

     - встановлювати  технічні  засоби регулювання дорожнього руху
без погодження з  відповідними  органами  МВС України;

     - влаштовувати  стоянки  суден,   катерів,   інших   моторних
плавучих засобів у межах територій пляжів;

     - випасати худобу,  вигулювати та  дресирувати  тварин  у  не
відведених для цього місцях;

     - здійснювати ремонт,  обслуговування та  миття  транспортних
засобів, машин,  механізмів у не відведених для цього місцях (крім
випадків проведення негайного ремонту при аварійній зупинці).

     - здійснювати  несанкціоноване  підключення   до   інженерних
мереж;

     - очищати  дахи  від  снігу  та  льоду,  виконувати  земляні,
будівельні та  інші  роботи без встановлення тимчасової огорожі на
прилеглих територіях;

     - залишати   транспортні   засоби,  машини,  механізми  у  не
відведених для цього місцях;

     - захаращувати  пожежні  проїзди на територіях,  прилеглих до
житлових будинків;

     - захаращувати балкони,  лоджії, вікна і під'їзди будівель та
споруд предметами  і  матеріалами,  які  негативно  впливають   на
естетичний вигляд та архітектуру їх фасадів;

     - викидати  відходи,  траву,  гілки,  деревину,  листя   поза
контейнерами і урнами;

     - спалювати відходи, траву, гілки, деревину, листя;

     - наклеювати  інформаційні,  агітаційні  та рекламі листівки,
оголошення і плакати у не відведених для цього місцях;

     - робити   написи,   малюнки   на  стінах  будинків,  споруд,
парканах, тротуарах,  шляхах,  набережних тощо  без  погодження  в
установленому законодавством порядку тощо.

Стаття 32. Здійснення контролю за виконанням Правил

32.1.Контроль у сфері благоустрою населених пунктів спрямований на забезпечення дотримання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями незалежно від форм власності та підпорядкування, а також громадянами, у тому числі іноземцями та особами без громадянства, вимог законодавства України у сфері благоустрою, Закону України «Про благоустрій населених пунктів», цих Правил та інших нормативно-правових актів.

32.2.Самоврядний контроль у сфері благоустрою населених пунктів здійснюється Терешківською сільською радаю та її виконавчими органами.

32.3.Для здійснення контролю за станом благоустрою населених пунктів, виконанням цих Правил, в тому числі організації озеленення, охорони зелених насаджень і водойм, створення місць відпочинку громадян, утримання в належному стані закріплених за підприємствами, установами, організаціями територій, Терешківською сільською радою уповноважено інспектора відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради.

32.4.Самоврядний контроль за станом благоустрою населених пунктів здійснюється шляхом:

-проведення перевірок території;

-розгляду звернень підприємств, установ, організацій та громадян;

-участі в обговоренні проектів благоустрою територій, іншої технічної документації з питань благоустрою і  внесення відповідних пропозицій на розгляд органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій;

32.5.Громадський контроль здійснюється інспектором відділу земельних ресурсів та охорони навколишнього середовища Виконавчого комітету Терешківської сільської ради, який складає протоколи про порушення законодавства у сфері благоустрою згідно ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення на території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області.

 Здійснюють інші повноваження відповідно до закону.

Стаття 33. Встановлена законом відповідальність громадян та юридичних осіб за порушення Правил

33.1.До відповідальності за порушення законодавства у сфері благоустрою населених пунктів притягаються особи, винні у:

1)порушенні встановлених норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів;

2)проектуванні об'єктів благоустрою населених пунктів з порушенням затвердженої в установленому законодавством порядку містобудівної документації та державних будівельних норм;

3)порушенні встановлених законодавством екологічних, санітарно-гігієнічних вимог та санітарних норм під час проектування, розміщення, будівництва та експлуатації об'єктів благоустрою;

4)порушенні правил благоустрою територій населених пунктів;

5)порушенні режиму використання і охорони територій та об'єктів рекреаційного призначення;

6)самовільному зайнятті території (частини території) об'єкта благоустрою населеного пункту;

7)пошкодженні (руйнуванні чи псуванні) вулично-дорожньої мережі, інших об'єктів благоустрою населених пунктів;

8)знищенні або пошкодженні зелених насаджень чи інших об'єктів озеленення населених пунктів, крім випадків, передбачених статтею 28 Закону України "Про благоустрій населених пунктів";

 9) забрудненні (засміченні) території населеного пункту;

10) неналежному утриманні об'єктів благоустрою, зокрема покриття доріг, тротуарів, освітлення територій населених пунктів тощо.

33.2.Законом може бути встановлена відповідальність і за інші види правопорушень у сфері благоустрою населених пунктів.

33.3.Притягнення осіб, винних у порушенні законодавства у сфері благоустрою населених пунктів, до відповідальності, передбаченої законом, не звільняє їх від обов'язку відшкодування шкоди, завданої внаслідок порушення вимог цього законодавства.

33.4.Шкода, завдана внаслідок порушення законодавства з питань благоустрою населених пунктів, підлягає компенсації, як правило, в повному обсязі без застосування норм зниження розміру стягнення незалежно від сплати збору за забруднення навколишнього природного середовища та погіршення якості природних ресурсів у розмірах, які визначаються на підставі затверджених у встановленому порядку такс, методик, розрахунків щодо обрахування шкоди. Відсутність таких такс, методик, розрахунків не може бути підставою для відмови у відшкодуванні шкоди. У такому разі шкода компенсується за фактичними витратами, затвердженими в установленому порядку рішенням органу місцевого самоврядування, на облаштування одного квадратного метра території міста або базової вартості одного квадратного метра землі на відновлення порушеного стану об'єкта благоустрою або довкілля.

33.5.Порушення Правил благоустрою території населених пунктів Терешківської сільської ради Полтавського району Терешківської області тягне за собою адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства, встановлених статтею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, у вигляді накладання штрафу на громадян від 20-80 неоподаткованих мінімумів доходів громадян  і на посадових осіб, громадян-суб'єктів підприємницької діяльності – від 50-100    неоподаткованих мінімумів доходів громадян.  

33.6.  Протоколи про адміністративні правопорушення за порушення ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення відповідно до ст. 255 Кодексу складають посадові особи Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом міста, уповноважені на те посадові особи органів внутрішніх справ, члени громадського формування з охорони громадського порядку, а також інші посадові особи, уповноваженим на те виконавчим комітетом Терешківської сільської ради.

Посадові особи (працівники) Інспекції по контролю за благоустроєм, екологічним та санітарним станом населених пунктів мають право надавати (надсилати) приписи з метою усунення порушень у сфері благоустрою, які є обов'язковими для виконання суб’єктами благоустрою міста. За невиконання припису відповідальні особи несуть адміністративну відповідальність згідно чинного законодавства.

Стаття 34. Перелік законодавчих та нормативно-правових актів, на основі яких діють Правила

      Дані Правила розроблені та діють з урахуванням законів України "Про благоустрій населених пунктів", "Про місцеве самоврядування в Україні", «Про охорону навколишнього природного середовища", "Про відходи", "Про основи містобудування", "Про планування і забудову територій","Про регулювання містобудівної діяльності","Про дорожній рух", "Про автомобільні дороги", "Про охорону культурної спадщини", "Про оцінку впливу на довкілля", "Про природно-заповідний фонд України", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", кодекси України, наказ Міністерства з питань житлово-комунального господарства України № 32 від 31.05.2007р. "Про затвердження рекомендацій із розроблення правил благоустрою території населеного пункту",  наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України № 310 від 27.11.2017р. "Про затвердження Типових правил благоустрою території населеного пункту"  інших нормативно-правові акти та нормативні документи України, які регулюють правовідносини у сфері благоустрою населених пунктів.

 

 

 

 

Сільський голова                                                                                         Віталій ТУРПІТЬКО

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь