Терешківська громада

Полтавський район Полтавська область

Експертний висновок щодо регуляторного впливу внесеного проекту регуляторного акту «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області»

Дата: 02.12.2022 14:27
Кількість переглядів: 69

Експертний висновок

постійної комісії з питань земельних відносин, навколишнього середовища, екології та благоустрою території сільської ради

щодо регуляторного впливу внесеного проекту регуляторного акту

«Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області»

 

Постійна комісія з питань земельних відносин, навколишнього середовища, екології та благоустрою території сільської ради (далі – постійна комісія) керуючись статтями 4, 8, 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», розглянула проект рішення Терешківської сільської ради «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області» та аналії регуляторного впливу до нього, за результатами розгляду встановила наступне:

Розробник проекту регуляторного акта: Відділ містобудування та архітектури Виконавчого комітету Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області. Проект рішення підготовлено відповідно до Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.2003 року № 2067 (зі змінами). Зазначений проект рішення був опрацьований з урахуванням зауважень і пропозицій, що були висловлені під час обговорення депутатами сільської ради, членами виконавчого комітету, суб’єктами господарювання незалежно від форм власності та підпорядкування та жителями громади.

Метою прийняття вказаного рішення є врегулювання наступних питань:

  • дотримання вимог чинного законодавства щодо впорядкування розміщення та функціонування (експлуатації) зовнішніх рекламних носіїв, їх відповідність технічним та естетичним вимогам до рекламних об’єктів на території Терешківської сільської ради;
  • забезпечення права суб’єктів господарювання на розташування тимчасових споруд (на розміщення засобів зовнішньої реклами) для здійснення підприємницької діяльності;
  • запобігання самочинного та безоплатного розміщення конструкцій зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради;
  • регулювання діяльності з розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради.

Зауваження і пропозиції до проекту рішення приймалися у письмовому вигляді та на електронну пошту: [email protected], у строки, визначені в повідомленні про оприлюднення регуляторного акта, не надходили.

 

  1. Відповідність проекту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики, встановленим ст. 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

В цілому при підготовці проекту регуляторного акта витримана послідовність регуляторної діяльності, проект відповідає цілям державної регуляторної політики.

Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта проекту рішення «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області» та безпосередньо проект з аналізом його регуляторного впливу розміщено на офіційному веб-сайті Терешківської сільської ради: http://tereshkivska.gromada.org.ua.

Механізм вирішення проблеми, запропонований у проекті відповідає потребам та ринковим вимогам, з урахуванням усіх прийнятих альтернатив.

Крім того, проект передбачає забезпечення досягнення внаслідок дії регуляторного акта максимально можливих позитивних результатів за рахунок мінімально необхідних витрат ресурсів та балансу інтересів суб’єктів господарювання, громадян та держави.

Таким чином, проект регуляторного акта - «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області» з аналізом його регуляторного впливу відповідає усім принципам державної регуляторної політики, встановленим ст. 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки.

 

  1. Відповідність проекту регуляторного акта вимогам ст. 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо підготовки аналізу регуляторного впливу.

 

Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» визначено, що до повноважень сільських рад належать питання встановлення відповідно до законодавства правил з питань благоустрою території населеного пункту, до яких відноситься і розміщення зовнішньої реклами.

Проведеним аналізом регуляторного впливу, який був підготовлений до оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень та пропозицій:

  • визначено та проаналізовано проблему, яку пропонується розв’язати шляхом державного регулювання господарських відносин, а також оцінено важливість цієї проблеми, обґрунтовано, чому визначена проблема не може бути розв’язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання;
  • визначено очікувані результат прийняття запропонованого регуляторного акта, у тому числі здійснено розрахунок очікуваних витрат та вигоди суб’єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії державного акта;
  • окреслено цілі державного регулювання, та оцінено усі прийняті альтернативні способи досягнення встановлених цілей, у тому числі ті з них, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин, аргументовано переваги обраного способу досягнення встановлених цілей;
  • описано механізми і заходи, які забезпечать розв’язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта та обґрунтовано можливість досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта;
  • оцінено можливість впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги, та ризик впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта;
  • визначено показник результативності регуляторного акта та заходи, за допомогою яких буде здійснюватись відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

Розробником регуляторного акта були враховані вимоги Податкового кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України «Про рекламу», «Типових правил розміщення зовнішньої реклами».

Аналіз регуляторного акта розроблено на виконання вимог ст. 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політки у сфері господарської діяльності».

Виконання вимог рішення не потребує додаткових витрат коштів місцевого бюджету

Можливий вплив зовнішніх чинників на дію цього акта: прийняття змін та доповнень до чинного законодавства України в цій сфері. У подальшому внесення змін до зазначеного рішення можливе в разі зміни у чинному законодавстві України або виникнення необхідності в нормативному регулюванні певних правовідносин.

 

  1. Узагальнений висновок

 

Постійна комісія з питань земельних відносин, навколишнього середовища, екології та благоустрою території сільської ради за підсумками розгляду вважає, що проект регуляторного акта – проект рішення «Про затвердження Правил розміщення зовнішньої реклами на території Терешківської сільської ради Полтавського району Полтавської області» та аналіз його регуляторного впливу відповідають вимогам ст. ст. 4, 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

 

 

Голова постійної комісії

з питань земельних відносин,

навколишнього середовища,

екології та благоустрою

території сільської ради                                                             І.В. Погорілий


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Результати опитування

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь